En CO2-afgift på fødevarer og produktionen af disse vil give et økonomisk incitament til at reducere udledningen af drivhusgasser, lyder argumentationen fra to tyske forskere, Linus Mattauch og Leona Tenkhoff, der i et debatindlæg slår på nødvendigheden af en afgift, skal EU nå sine klimamål.
Ifølge den danske professor Jørgen E. Olesen mangler de tyske forskere fra Fakultet for Økonomi og Management på Teknisk Universitet i Berlin dog fornemmelse for virkeligheden, når de siger, at befolkningen vil bakke op om den slags afgifter.
En CO2-afgift ville rigtig nok få forbrugere og landmænd til at handle anderledes, siger professoren til Videnskab.dk, men den fører ikke per automatik til accept af afgiften i sig selv.
Samtidig kan en afgift ikke stå alene - der skal også udvikles nye teknologier og nye typer fødevarer, lyder det fra Jørgen E. Olesen:
”Antagelsen er, at afgifter skal kunne føre til en bestemt handling. Men det er ikke givet, hvis ikke der er alternativer. Vi får ikke en accept af en kødafgift, før forbrugerne føler sig i stand til at håndtere hverdagen uden så meget kød.”