Danish Crown-topchef afviser at sætte dato på genetablering af konkurrenceevne

Jais Valeur påpeger, at koncernen med sin spareplan allerede har taget store skridt for at indhente efterslæbet. Alligevel er der også flere faktorer, som ligger uden for koncernens kontrol. 
Adm. direktør i Danish Crown, Jais Valeur, fortæller at koncernen står bedre rustet til potentielle energikriser fremover efter sidste års chok. | Foto: Joachim Ladefoged
Adm. direktør i Danish Crown, Jais Valeur, fortæller at koncernen står bedre rustet til potentielle energikriser fremover efter sidste års chok. | Foto: Joachim Ladefoged

Jais Valeur, adm. direktør i den andelsejede slagterikoncern Danish Crown, ser overordnet set lyst på økonomien for danske griseproducenter. 

Det betyder dog ikke, at han er klar til at sætte en dato på, hvornår Danish Crown er i mål med at indhente sit efterslæb på noteringen i forhold til de europæiske konkurrenter og levere en konkurrencedygtig pris til slagteriets leverandører og andelsejere. 

”Jeg vil ikke sidde og spå om det. Det hele er så volatilt, og der kan ske alt muligt. Det, vi arbejder på, er det vi selv kan gøre noget ved, og det er Horizon-projektet med besparelser på 1,5 mia. kr.,” siger Jais Valeur til AgriWatch. 

Der er mange ubekendte faktorer, der kan påvirke, hvornår Danish Crown når i mål. Ikke mindst hvorvidt det lykkes Danish Crown at hente de 1,5 mia. kr. i besparelser, som Horizon-spareplanen, der blev lanceret i august, lægger op til skal ske inden for to år. 

Der skal findes besparelser på stort set alt andet end indkøb af svin — f.eks. administration, kapacitetsudnyttelse, indkøb i datterselskaberne og øget rentabilitet i Tyskland, Kina og Storbritannien. 

”Det er klart, at hvis gabet er 1,40 kr., som det er nu, så er det gab lukket. Går gabet op og bliver 3 kr., så er det ikke lukket. Derfor vil jeg afholde mig fra at sidde og gætte på det,” forklarer han.

Fornuftig forretning

Han henviser til faktorer uden for Danish Crowns kontrol, såsom noteringen på de konkurrerende markeder.

”Den tyske notering har svinget med 10 kr. på ganske få år, så jeg kan ikke sidde og gætte på, om det bliver det ene eller det andet,” siger Jais Valeur. 

Han påpeger, at den danske svinesektor dog lige nu er et sted, hvor producenterne igen har en ”fornuftig” økonomi. 

”Man skal hæfte sig ved at produktionsøkonomien generelt er god. Vi er på et noteringsniveau, der, sammen med fald i energi- og kornpriser, gør, at det stadig er en fornuftig forretning for de fleste,” siger Jais Valeur og tilføjer:

”Det er også det, vi kan se hos bankerne, nemlig at der bliver afdraget ganske mange penge, og det er jo fordi, der har været god økonomi,” siger topchefen. 

I sit oplæg på årets grisekongres erklærede Jais Valeur sig endda enig med Tican-topchef Steen Sønnichsen i, at Seges’ noterings-prognose for 2024 nok er en smule for pessimistisk, og at producenterne derfor kan se ind i en bedre økonomi næste år. 

Forventer ikke rentechok

Faktum er, at Danish Crown i den seneste tid er begyndt at hale ind på sine konkurrenter. Det tyske noterings-forspring er blevet mindre efter at have ligget omkring to kr. over den danske notering igennem en periode. 

Danish Crown haler ind på sine rivaler

Alligevel spøger andre ting i kulissen nu, hvor problemer med et dårligt bytteforhold og tårnhøje energipriser er byttet ud med renter, der er steget drastisk i løbet af året. Det alene, vurderede Jais Valeur på grisekongressen, koster Danish Crowns andelshavere omkring 50 øre på noteringen. 

Dertil kommer andelshavernes egne rentebetalinger. 

Valeur: Højere renter koster ekstra 500 mio. kr. alene i år

Det er dog ikke noget, direktøren tror vil fortsætte og forværres. 

Er du bekymret for, at udviklingen kan begynde at gå den anden vej igen?

”Det gør den ikke. Det kan da godt være, at renten kommer til at stige en lille smule, men det tvivler jeg faktisk på, at den gør. Jeg ved ikke, om vi kan sige, at vi er igennem det værste, men jeg tror ikke, at vi kigger ind i store renteforhøjelser,” svarer Jais Valeur. 

Han fremhæver selv energipriserne som også denne vinters store joker, men er hurtig til at slå fast, at Danish Crown er bedre rustet nu end sidste år, hvis priserne igen eksploderer til vinter.

”Det, der kan blive en negativ overraskelse, er energipriserne. Vi er afhængige af energipriserne, men vi investerede meget sidste år i at kunne omstille til olie og få et alternativ til gas og elektricitet. Det gør også, at vores risiko er faldet noget på den del.” 

Restbetalingen spøger

En ting, der lurer forude for koncernens andelshavere, er den såkaldte restbetaling. Normalvis udbetaler Danish Crown et ekstrabeløb til andelshaverne per leveret kg. svinekød efter årets regnskab. Som tidligere beskrevet af mediet Finans, peger en intern orientering dog på, at den kan komme til at lægge lavere, end andelshaverne er vant til. 

Overraskende fald: Danish Crowns krise er endnu dybere end ventet

Af orienteringen fremgik det, at Danish Crown ”har fulgt en stram noteringspolitik og udbetalt en høj andel af indtjeningen løbende for at holde afregningen så høj som muligt. Det vil få indflydelse på beløbet til rådighed for restbetaling ved årets slutning afhængig af den valgte disponering.”

Hvad bliver restbetalingen i år?

”Det får du at vide den 22. november,” svarer Jais Valeur med henvisning til offentliggørelsen af koncernens årsregnskab. 

Restbetalingen har de seneste år ligget på omkring 1,3 kr. per kg., som andelshaverne har leveret i løbet af året.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter