Plantebaseret Lurpak vækker bekymring blandt Arlas ejere

Arla er på dybt vand med lanceringen af et plantebaseret alternativ til Lurpak, lyder det fra mælkeproducenterne.
Produktionen af den plantebaserede smør starter allerede i 2024, meddeler Arla Foods. | Foto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix.
Produktionen af den plantebaserede smør starter allerede i 2024, meddeler Arla Foods. | Foto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix.

At Arla Foods vil til at producere et plantebaseret alternativ til den klassiske Lurpak er ikke ligefrem noget, der får mælkeproducenterne til at bryde ud i jubelscener. 

I stedet er det med bekymrede miner, at andelsselskabet Arlas ejere tager imod nyheden om, at mejerikoncernen fra 2024 starter produktionen af en plantebaseret Lurpak op, skriver Finans. 

”Med det her produkt tager Arla et kvantespring ud på dybt vand. Arla bryder i forvejen sine vedtægter ved at producere plantedrikke, men det sker dog under det nye varemærke Jörd. Nu tager man skridtet videre og udvander branchens stærkeste varemærke, Lurpak, ved at bruge det til at markedsføre margarine. Det er helt ude i skoven,” udtaler Kjartan Poulsen, der er formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, til avisen. 

Han fortæller videre, at han ikke køber Arlas argument om, at det i sidste ende vil komme til at gavne indtjeningen hos mejerikoncernens andelshavere, såfremt det viser sig at blive en god forretning. 

Udmeldingen kommer oven på, at Arla Foods onsdag over for Landbrugsavisen bekræftede rygtet om et plantebaseret alternativ til Lurpak, der er Arlas allerstærkeste varemærker og sælges i store dele af verden.

Naturli-direktør om Arlas rygtede smøralternativ: ”Vi elsker konkurrence”

FødevareWatch kunne dog allerede tilbage i april fortælle, at Arla Foods under datterselskabet Jörd International havde tilføjet binavnet Lurpak Plant-Based A/S, Arla Plant-Based A/S, Arla Pro Plant-Based A/S og Arla Jörd Plant-Based A/S. 

I den forbindelse spurgte FødevareWatch Arla Foods, hvorledes dette var et udtryk for, at mejeriet arbejdede på et plantebaseret smørprodukt. Svaret fra koncernen lød da, at der blot var tale om ”rettidig omhu”, skulle det blive relevant senere.

Arlas plantebaserede produktion skal tage sin begyndelse allerede næste år

Senere viste en ansøgning om miljøgodkendelse til plantebaseret produktion på Arlas smørfabrik i Holstebro, som FødevareWatch og AgriWatch fik aktindsigt i, at produktionen af et smøralternativ allerede kunne tage sin begyndelse i 2024. 

Heller ikke da ønskede Arla Foods at kommentere på sagen, men nu har mejerikoncernen altså bekræftet planerne. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også