Novo Nordisk Fonden investerer i alternativer til animalske fødevarer

Fonden vil støtte et nyt forskningsprojekt i cellebaseret fødevareproduktion med 17,6 mio. kr.
Foto: Novo Nordisk Fonden / Pr
Foto: Novo Nordisk Fonden / Pr

Fødevarer dyrket i laboratorier, og som derfor ikke kommer fra produktionsdyr får nu endnu bedre betingelser, efter Novo Nordisk Fonden har valgt at støtte et forskningsprojekt i netop cellebaseret produktion af kød og mælk.

”Cellebaseret produktion af kød og mælk er kort fortalt en alternativ måde at producere animalske produkter, der ellers kommer fra produktionsdyr. Produkterne har potentiale til at bidrage til en bæredygtig fødevareproduktion, fordi de netop vil kræve markant færre produktionsdyr,” skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

Kultivering af celler, der bruges i produktionen, er dog både dyrt og ikke uden etiske problemstillinger. Cellerne placeres i et vækstmedium, der tilfører næring og får cellerne til at vokse. I dag indeholder dette medium kalveserum, som er udvundet fra kalvefostre, og kaldes ”kalveserum”. Dette er både et etisk og klimamæssigt problem, der kalder på en videnskabelig løsning, lyder det.

”Det er et vigtigt forskningsprojekt, fordi vi skal udvikle et medie, der både er etisk acceptabelt for forbrugeren samtidigt med, at det er omkostningseffektivt, så det bliver billigere og dermed et reelt alternativ til føtalt kalveserum, som vi bruger i dag til at udvikle kultiveret kød og mælk,” siger lektor Jette Feveile Young fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, der skal lede forskningsprojektet i pressemeddelelsen.

Skal baseres på gær og alger

Derfor vil det nye projekt ”Sustainable Production of Cultured Meat and Milk” - SusCellFood arbejde målrettet på at finde et alternativ.

”Cellebaseret produktion af kød og mælk har potentiale til at understøtte en alternativ produktion af eksisterende fødevarer, men der er brug for teknologiske og videnskabelige fremskridt på området. Det er vores forventning, at arbejdet i SusCellFood vil bidrage til denne udvikling, og at resultaterne fra forskningen kan være endnu en bioteknologisk brik i arbejdet med den grønne omstilling af vores fødevareproduktion,” siger Claus Felby, Senior Vice President, Biotech, Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse.

I projektet vil forskerne udvikle teknologier, der gør det muligt at bruge næringsstoffer fra gær og alger, der i kombination med vækstfaktorer kan erstatte det føtale kalveserum. Det vil give en både billigere og mere klimavenlig kultiveringsmetode, som samtidig er etisk forsvarlig. 

Forskningsprojektet varer fire år, og sker i samarbejde mellem blandt andet Aarhus Universitet og DTU. Desuden inddrages en række internationale forskere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter