Lønmodtagere og arbejdsgivere enige om fælles mæglingsskitse

Hovedorganisationerne i årets overenskomstforhandlinger er nået til enighed om en fælles mæglingsskitse.
Foto: Pr
Foto: Pr
AF RITZAU

Årets overenskomstforhandlinger er nået til det punkt, hvor der er hvid røg. Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er blevet enige om en samlet mæglingsskitse.

Det oplyser FH til Ritzau onsdag eftermiddag.

Den fælles mæglingsskitse præsenteres senere onsdag på et pressemøde.

Efter at parterne nu er nået til enighed om en fælles mæglingsskitse, udestår kun sidste store trin i årets overenskomstforhandlinger.

Det sker, når medlemmerne på begge sider skal stemme ja eller nej til det resultat, som parterne har opnået.

Forhandlingerne om en overenskomst startede formelt tilbage i januar.

Årets forhandlingerne blev på forhånd betegnet som særligt svære, da det betød, at der skulle forhandles løn på ryggen af en stærk stigning i inflationen i 2022.

Flere barrierer

Inflationen, der dækker over, at priserne stiger, betød, at lønmodtagerne ikke længere kunne få det samme for deres penge, når de eksempelvis skulle købe.

Samtidig var arbejdsgiverne bekymret for at binde sig til en en dyr aftale med udsigt til en økonomisk afmatning de kommende år.

Forhandlingerne fik endnu en krydret ingrediens, da regeringen besluttede at afskaffe store bededag som helligdag. Det var meget imod lønmodtagernes ønske.

I slutningen af februar kom et gennembrudsforlig fra industrien. Det er industriens område, der plejer at komme med det første forlig.

Her aftalte parterne en overenskomst på kun to år mod tidligere tre.

Aftalen indeholdt en stigning i fritvalgsordningen, arbejdsgivernes indbetaling til pension og mindst fire procent mere i løn.

Gennembrudsforliget kom dog senere i hus end vanligt. Derfor var processen også forsinket, hvilket fik forligsmanden til at udskyde arbejdsnedlæggelser to gange. 

De tidligere overenskomster udløb ellers 1. marts.

I slutningen af sidste uge meddelte forligsmand Jan Reckendorff, at han overtog forhandlingerne for de områder, der ikke var nået frem til en aftale, tirsdag.

Herfra har det taget en dag at nå frem til en samlet mæglingsskitse.

Ved afstemningen om den samlede mæglingsskitse skal hele mæglingsskitsen til afstemning. Det betyder, at selvom enkelte områder stemmer overenskomsten ned, er det kun det samlede resultat, der tæller.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg