Kurt Skare skyder skylden for kollaps på Nykredit

Stifteren af den kollapsede kødkoncern satser på at fortsætte sine aktiviteter, lyder meldingen efter endnu et møde i oprydningen efter en stribe Skare-selskabers konkurs.
”Jeg har lovet mig selv og min familie, at jeg holder mig aktiv lige så lang tid som den amerikanske præsident. Derfor håber jeg også på, at han stiller op igen,” siger Kurt Skare, stifter af Skare-koncernen. | Foto: Casper Dalhoff
”Jeg har lovet mig selv og min familie, at jeg holder mig aktiv lige så lang tid som den amerikanske præsident. Derfor håber jeg også på, at han stiller op igen,” siger Kurt Skare, stifter af Skare-koncernen. | Foto: Casper Dalhoff

ESBJERG - Endnu et møde i Retten i Esbjerg er overstået. Der pustes ud efter en taltung gennemgang i Skifteretten, hvor et spørgsmål om udskiftning af kuratorerne i Skare Meat Packers-boet har været gennemgået.

Og hvor der først kommer en afgørelse om to uger.

På bagerste række har stifter Kurt Skare sammen med datteren Gitte Skare - endnu engang - lyttet intenst med i ordudvekslingen mellem primært deres advokat Jan Bruun Jørgensen fra Andersen Partners på den ene side og de to kuratorer på den anden side, Corna Levin Munch fra Kirk Larsen Ascnaius og Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten.

Efter mødet stiller Kurt Skare op til en snak, for han er tydeligt frustreret over hele slagsmålet med ni selskaber under konkurs og diskussioner om to- og trecifrede millionkrav krav på kryds og tværs efter Skare-koncernens kollaps.

”Jeg havde ikke forventet, at det skulle afsluttes med det, der sker nu - efter at jeg startede med at skære kød op for halvtreds år siden,” lyder det indledningsvis fra Kurt Skare.

Han har øjeblikket forinden overværet en gennemgang af økonomien i boet efter Skare Meat Packers, hvor der ifølge kuratorernes opgørelse mangler 130,9 mio. kr. for at leve op til alle forpligtelser. 

Men mange af kravene er interne krav og tilgodehavender til Skare-koncernens andre selskaber - herunder Kurt Skare Holding og Gitte Skare Holding. Og netop de mange økonomiske tråde mellem selskaberne trækkes igen og igen frem og gør oprydningen kompliceret.

Stifter peger fingre

En af kreditorerne, som er tæt på at have fået sine penge, er finanskoncernen Nykredit. Selskabet har i forhold til Skare Meat Packers fået nedbragt deres reelle krav i selskabet fra 79,4 mio. kr. til 9,4 mio. kr. ifølge opgørelsen til mødet.

Og Skare-stifteren peger netop i retning af finanskoncernen for en skurkerolle bag kødkoncernens kollaps.

”Det er Nykredit, der konstant via deres advokat har prøvet på at finde nogle muligheder for at erklære mig konkurs,” siger Kurt Skare. 

Hans koncern var på jagt efter - og efter eget udsagn tæt på at lande - en ny bankforbindelse, efter at Nykredit havde opsagt engagementet. Det blev allerede beskrevet i årsregnskaberne for 2021, men der kom aldrig en afslutning.

”Efter min opfattelse er der nogle skurke - og det er Nykredit. Og så er der nogle ofre, og det er mig og alle mine medarbejdere. Vi er kommet i denne situation, fordi Nykredit har fyret den ene konkursbegæring af efter den anden – uden hensyntagen til de 350 medarbejdere og uden hensyntagen til noget som helst,” siger Kurt Skare.

Begræder stoppet

Kødkoncernens stifter har de seneste måneder været genstand for megen opmærksomhed, efter at Fødevarestyrelsen først fandt 250 ton gammelt kød med forkert mærkning og siden måtte se hovedparten af selskaberne gå konkurs, egen økonomi under rekonstruktion og pålægsdivisionen solgt til Delika Food Group.

Men Kurt Skare tror både på at komme tørskoet - omend med stor usikkerhed og mindre overblik efter konkurserne - og også erhvervsmæssigt komme i gang igen.

På et tidspunkt oprettede hans hustru et selskab med ham som direktør - og målsætningen var klar. Før Skare-ejendommen i Vejen blev solgt til Danish Crown forleden.

”Jeg havde ikke noget ønske om, at ejendommen skulle sælges - for jeg havde ønsket en anden løsning, så vi kunne beskæftige de 350 mand, vi havde. Så jeg og medarbejderne havde ikke ønsket denne løsning. Om det er Danish Crown eller andre, der havde købt den, har jeg ikke nogle følelser for,” siger Kurt Skare til meldingen om, at den store konkurrent rykker ind i lokalerne.

Han ærgrer sig bare over, at medarbejderne og hele setuppet ikke kommer i spil.

”Jeg er bare ked af, at de ikke er indstillet på at gå i gang med produktion med det samme af hensyn til de medarbejdere, der har været der i ti-tyve år.”

Men for den erfarne kødmand er der altså et kapitel efter Skare - og Gitte Skare bekræfter også, at hun er klar på at fortsætte i et eller andet setup. For sådan gør man i den familie, lyder argumentet.

”Nu ser det ikke ud til, at det bliver i Vejen. I hvert fald ikke hvor jeg gerne vil, men så finder jeg et andet sted,” siger Kurt Skare.

Så du er ikke færdig?

”Jeg er grædefærdig over, at man skal behandles på den måde af dem, som sidder i store glaskontorer i København og som ikke har nogen føling med, hvad der foregår ude i provinsen.”

Ingen afklaring

Tilbage i retslokale 25 ved Retten i Esbjerg kom der ingen afklaring på, om Corna Levin Munch og Boris Frederiksen skulle skiftes ud. 

Spørgsmålet om kuratorvalget, som er hele omdrejningspunktet for det mere end tre timer lange retsmøde, er bragt op af advokat Flemming Jensen fra advokatfirmaet af samme navn, der repræsenterer 175 medarbejdere fra den tidligere, aktive virksomhed. 

Han ønsker selv at indgå i kuratellet, men må som alle andre vente to uger på et svar. Under mødet kunne han og de øvrige advokater gennemgå kravene fra forskellig side for at diskutere, hvem der egentlig har stemmeretten midt i en proces, hvor eksempelvis en kreditor som Nykredit har fået en stor del af sit tilgodehavende.

Dommeren fik endnu engang et omfangsrigt materiale at forholde sig til, som ved de tidligere retsmøder i relation til Skare-koncernen, hvor trådene mellem selskaber, holdingselskaber og op til de private ejere i form af Kurt Skare og Gitte Skare er utallige.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter