Ukrainske medarbejdere i fødevarebranchen er en succeshistorie

”Det har været en virkelig positiv oplevelse at ansætte ukrainske flygtninge,” lyder det fra Bicsas adm. direktør, Kristian Walsøe.
Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup

Et år efter Ruslands invasion af Ukraine, er der ikke meget at fejre for de mennesker, der har måttet flygte fra deres land. Men som et lille lys i mørket er det lykkedes for mange af dem at få et arbejde i Danmark. 

Ikke mindst fødevarebranchen har ansat mange ukrainske medarbejdere i perioden. Og fra en bred kant lyder der positive toner omkring ansættelserne.

En af de virksomheder, der har ansat flere ukrainere i løbet af det seneste år, er kageproducenten Bisca, hvor 13 medarbejdere med ukrainsk baggrund er blevet fastansat. Det svarer til omkring 10 pct. af de fastansatte i produktionen.

”Det er mennesker med vidt forskellig baggrund, bl.a. har vi en elektriker, en kranfører, en premierløjtnant og en anæstesisygeplejerske, og det er kolleger, vi er virkelig glade for. De gør et fantastisk stykke arbejde,” lyder det fra Kristian Walsøe, som er adm. direktør i Bisca.

Positiv indstilling

Der har ifølge Kristian Walsøe selvfølgelig været nogle sproglige barrierer til at begynde med, men i dag taler de ansatte dansk sammen, og der er fast, ugentlig danskundervisning på fabrikken.

Derudover var der inden ansættelserne en god portion skepsis blandt de eksisterende medarbejdere i forhold til kommunikation, kompetencer og sikkerhedsforanstaltninger, men den skepsis er manet helt til jorden, fortæller han.

”Vores ukrainske ansatte er kommet med en ufattelig positiv indstilling til tingene, og det har smittet af på alle her. Det har virkelig været meget positivt i alle henseender,” lyder det.

”Der er kommet nye øjne udefra, og deres arbejdsmoral er meget høj. Det er gode, dygtige kolleger, som højner alles glæde ved arbejdet.”

Mange ansatte i branchen

Salling Group har siden de ukrainske flygtninge begyndte at komme til landet også ansat 57 medarbejdere med ukrainsk baggrund i alderen 17 til 74 år, oplyser Henrik Vinther Olesen, som er kommunikationsdirektør i Salling Group. 

Og i et opslag på LinkedIn skriver detailkoncernen:

”I Salling Group ved vi, hvor vigtigt det som flygtning er at komme i job, kunne forsørge sin familie og blive en del af det samfund, man er landet i. Derfor forsøger Salling Group at ansætte så mange ukrainske flygtninge som muligt.”

Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering opholder 29.995 ukrainere sig lige nu i Danmark efter særloven per 12. februar 2023. Heraf er hovedparten kvinder og piger, og flertallet er i alderen 16 til 66 år, og af dem var 58 pct. af dem i beskæftigelse i december. Det tal lå i april 2022 på 20 pct.

Ifølge tallene er de tre brancher, der har ansat flest ukrainere i perioden hotel- og restaurationsbranchen med 1226 ansatte med ukrainsk baggrund og derefter følger fiskeri-, landbrug, skovbrug og fiskeri 1093. De to brancher er kun overgået af rengørings- og rejsebureaubranchen og såkaldt anden operationel service.

Lederne er begejstrede

Ifølge organisationen Lederne, som har spurgt deres medlemmer, ville langt de fleste danske ledere, som har ansat ukrainske flygtninge gøre det igen, hvis muligheden byder sig. 

Det fremgår af en ny undersøgelse som organisationen har lavet op til årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine.

I undersøgelsen svarer 13,7 pct., at de har ansat en eller flere ukrainske flygtninge. Og ud af disse ledere er det kun 1,3 pct., der efterfølgende har fortrudt ansættelsen.

”Det har absolut ikke været en nem opgave. Det er folk, som er flygtet fra krig, og som har en bagage med i form af oplevelser, der bestemt ikke er sjove. Dertil kommer, at mange ikke har kunnet sproget. Men alligevel er vi lykkedes, og langt de fleste fortæller, at det er gået godt med at integrere ukrainerne på arbejdspladsen. Det er et lys i krigsmørket og understreger den vigtige rolle, som danske ledere og virksomheder har i forhold til at integrere udenlandske medarbejdere på arbejdsmarkedet,” siger adm. direktør, Bodil Nordestgaard Ismiris.

Hos Bisca er det bestemt ikke udfordringerne, der fylder hos direktør, Kristian Walsøe.

Udover det arbejdsmæssige, er det nemlig ligefrem blevet til venskaber blandt de ansatte, fortæller han.

”Der er flere af vores danske ansatte, der i fritiden har hjulpet deres nye, ukrainske kolleger med praktiske ting i forhold til at installere sig i et nyt land, så ud over det professionelle er der skabt gode relationer, og det er simpelthen så fantastisk at opleve. Vi kan simpelthen se, at det har hjulpet med at højne arbejdsindsatsen for alle vores medarbejdere,” lyder det.

Samlet var der i december 2022 7.218 beskæftigede ukrainere med ophold efter særloven.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også