Buræg er snart passé i det meste af det kommunale Danmark

Buræggene har haft sin tid i detailhandlen, og snart har de også haft sin tid i de offentlige storkøkkener i 77 kommuner samt Aarhus og København, da udbudsrunder har opdateret kravene med forbud.
Foto: Sofia Busk
Foto: Sofia Busk

Kommunerne var indtil for nylig storindkøbere af buræg, der ellers har været smidt ud af det gode selskab i detailhandlen.

Med en række offentlige fødevareudbud er der nu ændret markant i også kommunernes brug af buræg.

I november 2021 kunne FødevareWatch f.eks. vise, at buræggenes popularitet var størst i Aarhus Kommune, hvor buræg de seneste fire kvartaler udgjorde knap 20 pct. af de samlede indkøb af æg til kommunens offentlige køkkener.

De største kommuner er stadig flittige indkøbere af buræg

I dag siger indkøbschef i Aarhus Kommune, Stine Holmgang, at politikken er ændret drastisk:

”Det var noget, man kunne købe i vores tidligere aftale, men der er også markedstendenser, der peger i den anden retning, så vi har drøftet det, og besluttet, at i den nye aftale er buræg udfaset.”

Det gælder dog ikke nødvendigvis i al brug af æg. Der kan f.eks. stadig være buræg tilstede i færdigretter eller som ingredienser til andre retter.

”Vi er ikke nede og detailstyre i færdigretter,” siger Stine Holmgang.

Bredere tendens

Men Aarhus Kommunes indkøb er blot én fødevareaftale ud af mange. 

Den helt store - der er administreret af SKI - Statens og Kommunernes Indkøbsservice - har nu for første gang gjort buræggene til fortid i de kommunale storkøkkener for 77 kommuner landet over:

”Leverandørens tilbud må ikke indeholde produkter (hele æg, kogte og pillede æg samt pasteuriserede æggehvider, æggeblommer og æggestand), der stammer fra høns i bur (buræg),” står der blandt andet i udbudsmaterialet, der netop er offentliggjort.

I Aalborg Kommune udgjorde indkøbet af buræg 13 pct. af kommunens samlede indkøb af æg i 2019. I Odense Kommune udgjorde de omdiskuterede æg i omegnen af 8 pct. af kommunens samlede indkøb af æg. Begge kommuner er nu med ombord i den nye ”50.90-fødevareaftale” og har dermed heller ikke mulighed for at købe buræg længere.

København står stadig udenfor den statslige aftale. Da kommunen meldte sig ud i 2019 lød begrundelsen blandt andet, at ambitionsniveauet ikke var højt nok. Og buræg har i høj grad været forbudt i det offentlige indkøb siden 2019, da kommunen i aftalen med leverandøren Hørkram blokerede for muligheden for at indkøbe buræg, skriver pressechef i ledelsessekretariatet, Janni Brixen, til FødevareWatch: 

”Alle vores produktionskøkkener skal som hovedregel benytte Hørkram til alle deres indkøb,” understreger hun.

”Mærkelig at forbyde et lovligt produkt”

Trods holdningsændring i først detailhandlen og nu også i det offentlige fødevaremarked, vil det ikke have konsekvenser for æproduktionen herhjemme, mener formand for brancheorganisationen Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen.

”Det vil ikke have en betydning for produktionen af buræg. Der er fem producenter tilbage, og af dem producerer to p.t. til udlandet, så det vil ikke have den store effekt,” siger han. 

Forbuddet mod indkøb af buræg i de offentlige kantiner stammer fra kommunernes ønsker, ligesom kommunerne også har efterspurgt flere økologiske og flere plantebaserede varer. Og det respekterer Jørgen Nyberg Larsen, der i bund og grund bøjer sig for markedseffekterne.

”Markedet bestemmer, og det lever vi op til. Jeg respekterer fuldt ud markedet sætter grænserne for, hvad man vil have. Men jeg synes jo, det er mærkeligt at forbyde et lovligt produkt,” mener han dog.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter