En undersøgelse fra DTU og Fødevarestyrelsen har påvist PFAS-stoffer i økologiske æg. Læs om PFAS her.
En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har fundet et højt indhold af skadelige PFAS-stoffer i økologiske æggeblommer.
Fundene er gjort på farme i hele Danmark, og stofferne er overført gennem den fiskemel, som indgår i foderet til hønsene, viser undersøgelsen.
Sagen er blot en af flere, der de seneste år er kommet frem, om samlingen af miljøskadelige kemikalier. De går under fællesbetegnelsen PFAS.
Læs mere om stofferne her:
* PFAS er en samling af flourholdige miljøskadelige kemikalier, som har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne.
* Stofferne er stabile, svært nedbrydelige og er vand- og fedtskyende.
* PFAS har været brugt i produkter lige fra fødevareemballage, brandslukningsskum til overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling. Nogle er forbudt at bruge i dag, mens andre fortsat bruges.
* PFAS-stofferne ophober sig i blod og organer og mistænkes for at øge risikoen for blandt andet kræft og hormonforstyrrelser.
* Et af de mest omtalte PFAS-stoffer er PFOS. Kemikalierne var tidligere populære i produktionen af bygningsmaterialer, fordi stofferne er brandhæmmende.
* PFAS-stoffer er blevet identificeret flere steder de senere år. Blandt andet kom det i foråret 2021 frem, at PFOS havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en nærliggende mark, hvor køer græssede.
* Senere viste en kortlægning i maj 2022 lavet af Danske Regioner, at 14.607 steder i Danmark bør undersøges for PFAS-forurening.
* Da Danske Regioner kom med sin opgørelse, var omkring otte procent - svarende til over 1100 - af grundene allerede undersøgt for forurening. Af dem var der påvist forurening på cirka 900 grunde.
* Danmark forsøger sammen med fire andre lande at få alle PFAS-stofferne forbudt i EU.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Danske Regioner, Miljøstyrelsen, Politiken, TV 2, Ritzau og Ingeniøren.