Professor: PFAS i æg kan også skyldes andet end fiskemel
Fiskemel vurderes at være årsagen til højt PFAS-indhold i økologiske æg.
Men ifølge Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, kan der meget vel være andre forureningskilder.
Det gør løsningen af problemet en del mere komplekst end som så, siger han.
Professoren henviser til en situation i Belgien. Her har man set, at lokalforurening fra en stor virksomhed, der i årtier har fremstillet PFAS, har forurenet hønseæg i hele regionen.
”Det kan komme fra lossepladser eller forskellige industrivirksomheder. Det kan være fra tekstilindustrier og tæppefremstilling, og det kan komme fra køkkenredskaber. Der er rigtig mange steder, hvor man har anvendt det her, og hvor fluorstofferne slipper ud til omgivelserne.”
PFAS er det samlede navn for flere tusind menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, som er blevet brugt i en lang række industrier og produkter.
Stofferne er mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme. Det er blandt andet leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.
Kan være flere årsager
En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har kortlagt, at der er et højt indhold af de skadelige PFAS-stoffer i økologiske æg, og Danske Ægproducenter har netop meddelt, at de stopper med at bruge fiskemel til høns.
Men hvis forureningen kommer andetsteds fra, er det ikke nok, siger Philippe Grandjean.
”Det er fint, man standser anvendelsen af forurenet fiskemel. Men det giver altså grund til at kigge videre, brede perspektivet ud og jagte, hvor det her PFAS kommer fra.”
Der er også et andet problem, fortæller han:
”Det største problem er, at hvis PFAS forurener fiskemel, forurener det helt sikkert også fisk og skaldyr, som vi spiser.”