Klimavagthund efterlyser plan for landbrugets CO2-udledning

En kommende regering bør ifølge Klimarådet hurtigt trække i arbejdstøjet og vedtage klimaplan for landbruget.
"Landbrugets udledninger og opfyldelse af 2025-målet er blandt de vigtigste klimapolitiske opgaver, der venter en ny regering,” siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet. | Foto: Jens Dresling
"Landbrugets udledninger og opfyldelse af 2025-målet er blandt de vigtigste klimapolitiske opgaver, der venter en ny regering,” siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Der er brug for, at en kommende regering hurtigt trækker i arbejdstøjet, når det gælder opfyldelsen af klimamålene. Og her kommer man ikke uden om en afgift på landbrugets CO2-udledninger, lyder det fra Klimarådet, som er den til enhver tid siddende regerings klimarådgiver.

”Vi mangler stadig at se, hvordan man politisk vil sikre, at landbruget kan levere de nødvendige reduktioner. Det er positivt, at flere partier har talt for, at landbruget skal have en drivhusgasafgift (CO2-afgift, red.), men vi ved stadig ikke, hvad man politisk beslutter,” siger formand for Klimarådet Peter Møllgaard i en kommentar.

Landbruget står i dag for en tredjedel af Danmarks udledninger. De kommer blandt andet fra dyrenes fordøjelse og gylle.

Regeringen offentliggjorde før folketingsvalget et klimaprogram, som fastslog, at landbruget skal levere hovedparten af de fem til seks millioner ton CO2, der mangler for at nå 2030-målet om reduktion på 70 procent af CO2-udledningen.

Det kan eksempelvis ske gennem nye teknologiske landvindinger i landbruget og/eller en CO2-afgift på landbrugets udledninger.

Blandt en ny regerings vigtigste opgaver

Et ekspertudvalg er i gang med at se på, hvordan man kan pålægge landbruget afgifter for CO2-udledning. Anbefalingerne kommer efter planen i begyndelsen af 2023.

Klimarådet mener, det haster med en strategi, der skal kaste lys over, hvordan landbruget skal reducere sine udledninger. Danmark har nemlig et delmål allerede i 2025 om at reducere udledningerne med 50 til 54 procent. Der mangler ifølge Klimarådet reduktioner på 0,4 millioner ton for at nå målets nedre grænse på 50 procent. Behovet for reduktioner er 3,5 millioner ton for at nå den øvre grænse på 54 procent.

”2025 er lige om hjørnet, og det er vigtigt, at der er politisk fokus på det. Det er muligt, at det bliver nødvendigt for eksempel at indfase CO2-afgiften tidligere, end der er aftalt, så vi hurtigere får en effekt. Landbrugets udledninger og opfyldelse af 2025-målet er blandt de vigtigste klimapolitiske opgaver, der venter en ny regering,” siger Peter Møllgaard.

Klimarådet er skeptisk over for forslag om at øge mål i klimaloven

Tre tænketanke i fælles opfordring: CO2-afgift på landbruget står højt på to do-listen

Økologisk Landsforening til ny regering: Indbyg CO2-afgiften i landbrugsstøtten

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også