Energipriser og inflation udfordrer virksomheder mest - fåtal ønsker dog støtte

VALG 2022: Inflation og energipriser er de største udfordringer for de danske virksomheder i øjeblikket, mens manglen på arbejdskraft træder i baggrunden. Alligevel ønsker kun få støtte til energiregningerne, viser ny rundspørge foretaget af FødevareWatch.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Energipriser på himmelflugt og tårnhøj inflation udgør lige nu de største udfordringer for de danske virksomheder.

Det viser en rundspørge, som FødevareWatch har foretaget blandt i alt 86 direktører på tværs af det danske erhvervsliv.

Redaktionen har blandt andet spurgt virksomhedslederne, hvilken udfordring, der er størst: mangel på arbejdskraft eller inflation og energipriser.

Her rangerer sidstnævnte altså højest på listen over udfordringer.

I alt svarer 49 pct. af de 84, der har svaret på spørgsmålet, at inflation og stigende energipriser udgør den største udfordring lige nu, mens 17 pct. peger på mangel på arbejdskraft. 21 pct. svarer, at de to udfordringer er lige store, og 13 pct. svarer ”andet”.

”Store råvarestigninger og deraf følgende justering af vores salgspriser presser os i konkurrencen om at tiltrække ordrer. Aktivitetsniveauet i de kommende måneder er svære at forholde sig til i forhold til eventuel stigning eller fald,” lyder et af svarene fra de adspurgte i Watch Mediers direktørpanel.

”Det er begge store udfordringer. Priser er (det, red.) på den helt korte bane - de næste 12-18 måneder. Arbejdskraft handler om de langsigtede udviklingsmuligheder for et erhverv, som skaber en masse arbejdspladser og indtjening til landet,” lyder det fra en anden direktør.

Netop energipriserne har da også længe været et tema for mange virksomheder, der har måttet se til, mens deres energiomkostninger har taget gevaldige nøk opad.

Et eksempel er mejerikoncernen Arla Foods, der på et år har set energiregningen vokse med 400 pct., så energiomkostningerne i dag er i milliardklassen. Et andet er gartnerikoncernen Alfred Pedersen & Søn, der i august kunne berette om en elregning, der var blevet ti gange større sammenlignet med for to år siden.

Lavere afgifter er vejen frem

Til trods for, at virksomhederne på deres liste over de største udfordringer lige nu rangerer energipriser og inflation højest, er det dog et fåtal af virksomhedslederne, der efterspørger økonomisk støtte til de svulmende energiregninger.

Overblik: Sådan vil partierne støtte virksomheder ramt af energikrisen

På spørgsmålet om, hvorvidt medlemmerne af direktørpanelet mener, at der bør gives støttepakker til virksomheder på baggrund af de stigende energipriser, svarer kun 15 pct. af de i alt 84 direktører, der har svaret på spørgsmålet, ja. 75 pct. svarer nej - blandt andet med henvisning til, at man bør lade det være op til de frie markedskræfter at regulere markedet.

”Hvis dette bliver længerevarende, kan det være skruen uden ende. Vi er nødt til at forlade os på de frie markedskræfter,” lyder det blandt andet fra en af de deltagende i Watch Mediers direktørpanel.

Flere peger i stedet på afgiftsregulering som den rette måde at holde hånden under virksomhederne i en tid med stigende energiomkostninger.

”Afgiftsfritagelser er bedre end støttepakker,” lyder en af besvarelserne.

”Afgifterne skal fjernes/nedsættes. Den reelle nettopris skal reguleres af de frie markedskræfter,” lyder en anden.

Mere uddybende lyder det fra en tredje direktør:

”En generel sænkning af afgifter på energipriser vil givetvis være med til at reducere inflationen, da de stigende energipriser jo netop er en af de største drivere for inflationen.”

Inflation i EU-landene når rekordniveau - 11,1 procent i Danmark

S vil give økonomisk støtte til købmænd og butikker i små byer

Overblik: Sådan vil partierne støtte virksomheder ramt af energikrisen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også