FødevareWatch

Kartofler er blevet næsten dobbelt så dyre i Tyskland på et år

Produktionen i EU er ramt af lavere udbytter på årets kartofler. Forbruget går mod færre spisekartofler, men flere pommes frites.

Forbrugerne vælger færre kartofler - men pommes frites-salget boomer. | Foto: Miriam Dalsgaard

Tørke medfører lavere udbytter på de europæiske kartoffelmarker i år.

Især spisekartoflerne meldes ramt af op til 11 pct lavere udbytter i Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig. Det medfører nu pres på priserne i opadgående retning, melder Sagros planterådgiver Birgitte B. Andersen i et indlæg i LandbrugsAvisen i weekenden.

”De tyske priser på spisekartofler ligger på nuværende tidspunkt på knap det dobbelte af prisen på samme tidspunkt sidste år! I 2021/ 22 er der spist flere europæiske pommes frites i verden end set de forgangne 10 år. Så nok er forbruget af friske kartofler faldende, men der stadig en stor efterspørsel efter forarbejdede kartoffelprodukter,” skriver hun.

Selv om udbytterne er lavere, meldes der om god kvalitet, men øget risiko skader under optagning. Der er dog behov for højere priser i det kommende år, hvis ikke kartoffelproduktionen skal miste areal til andre afgrøder, lyder det.

Herhjemme har Gram Slot, der har en væsentlig del af den økologiske danske kartoffelproduktion, valgt at færre kartofler skal opbevares på køl i år. Det sker som direkte konsekvens af energikrisen.

(Denne artikel er leveret af FødevareWatchs søstermedie, AgriWatch.)

Færre kartofler skal på køl på Gram Slot

Fugleinfluenza kan true leverancer af friske ænder til jul

Frankrig hiver den mindste majshøst hjem i over 30 år

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier