FødevareWatch

Antallet af konkurser stiger efter coronalånenes udløb

230 virksomheder måtte dreje nøglen om i august. Det er knap ti procent flere end i måneden forinden.

Foto: PR/143014572

I august blev der registreret en stigning i antallet af virksomheder, der har være nødt til at kaste håndklædet i ringen.

Det viser tal fra Danmarks Statistik tirsdag.

230 aktive virksomheder erklærede sig konkurs i løbet af måneden.

Når der korrigeres for sæsonudsving, er der tale om en stigning på 9,6 procent sammenlignet med måneden før.

For at undgå, at selskaber uden aktivitet skævvrider tallene, ser man på konkurser i det, der hedder aktive selskaber. Her er tale om selskaber, som har ansatte eller en omsætning på mere end en million kroner.

Ifølge Niklas Praefke, der er cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation, kan stigningen særligt skyldes to ting.

”For det første er historisk få virksomheder gået konkurs de seneste år. Det skyldes, at coronahjælpepakkerne har holdt hånden under virksomhederne, da det var allerværst,” skriver han i en kommentar.

”Hjælpepakkerne er fortid. Virksomhederne skal betale den skat og moms tilbage, som de fik mulighed for at udskyde under coronakrisen. Desværre er det ikke alle virksomheder, der kan det, og de må i stedet dreje nøglen om.”

Den anden faktor er den modvind, som har ramt økonomien, mener han.

”Vi har set et vejrskifte i dansk økonomi, hvor mørke skyer har samlet sig. Det er ikke mindst den stigende inflation, som rammer både husholdninger og virksomheder benhårdt i øjeblikket, og som får økonomien til at bremse op.”

Kristian Skriver, seniorøkonom hos Dansk Erhverv, forudser, at de mange konkurser kommer til at fortsætte resten af året.

Særligt fordi energipriserne er på himmelflugt i øjeblikket.

”De galoperende energipriser bliver en stor udfordring for mange virksomheder i løbet af det næste halve år. Jeg vil ikke være overrasket, hvis der er virksomheder, som må dreje nøglen om på grund af de voldsomt høje energipriser,” siger han.

Virksomheder ser mangel på arbejdskraft som største udfordring

Freshland får bøder fra Fødevarestyrelsen for manglende registrering

Producent af lammefjordsgulerødder er gået konkurs

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier