Mejeri stopper brug af sojabønner i mælkeproduktion

Thise Mejeri vil ikke anvende importerede sojabønner, der kræver store mængder fældet regnskov, i sin produktion af økologisk mælk. I stedet vil mejeriet gå over til andre proteinholdige alternativer dyrket herhjemme.
Foto: Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen
af ASGER SKOVDAL JEPSEN

Fremover vil den økologiske mælk hos jyske Thise Mejeri blive produceret af køer, der er fodret med hestebønner og andre proteinholdige planter dyrket i Danmark frem for sojabønner importeret fra Sydamerika.

Store mængder regnskov bliver i stigende grad fældet for at gøre plads til sojadyrkning, og det er ikke i overensstemmelse med mejeriets mål om at få en mere bæredygtig produktion af mejeriprodukter, fortæller Thise Mejeri til DR.

”Der er ikke noget galt med sojaplanten, der kan bruges til både mennesker og foder. Det er produktionen, der har udviklet sig og tager nogle naturressourcer, som vi aldrig får igen, hvis vi ikke begynder at passe på,” siger Poul Pedersen, adm. direktør i Thise Mejeri.

Samtlige af de økologiske landmænd, der leverer mælk til mejeriet, er derfor gået over til at fodre deres køer med hestebønner, der dog har et lavere proteinindhold og derfor ikke giver lige så stort udbytte.

Hvert år importerer Danmark 1,7 mio. ton soja, der anvendes i fødevareprodukter som sojasovs, sojadrik, køderstatningsprodukter og tofu, oplyser DR.

Salg af økologiske mejerivarer klemmes af høje priser

Jysk mejeri skal inspirere amerikanske mælkekoncerner til grønne løsninger

Thises udgifter ræser op: 25 mio. kr. ekstra hvert år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter