Fremover vil den økologiske mælk hos jyske Thise Mejeri blive produceret af køer, der er fodret med hestebønner og andre proteinholdige planter dyrket i Danmark frem for sojabønner importeret fra Sydamerika.
Store mængder regnskov bliver i stigende grad fældet for at gøre plads til sojadyrkning, og det er ikke i overensstemmelse med mejeriets mål om at få en mere bæredygtig produktion af mejeriprodukter, fortæller Thise Mejeri til DR.
”Der er ikke noget galt med sojaplanten, der kan bruges til både mennesker og foder. Det er produktionen, der har udviklet sig og tager nogle naturressourcer, som vi aldrig får igen, hvis vi ikke begynder at passe på,” siger Poul Pedersen, adm. direktør i Thise Mejeri.
Samtlige af de økologiske landmænd, der leverer mælk til mejeriet, er derfor gået over til at fodre deres køer med hestebønner, der dog har et lavere proteinindhold og derfor ikke giver lige så stort udbytte.
Hvert år importerer Danmark 1,7 mio. ton soja, der anvendes i fødevareprodukter som sojasovs, sojadrik, køderstatningsprodukter og tofu, oplyser DR.
Salg af økologiske mejerivarer klemmes af høje priser
Jysk mejeri skal inspirere amerikanske mælkekoncerner til grønne løsninger
Thises udgifter ræser op: 25 mio. kr. ekstra hvert år