FødevareWatch

Gassen flyder igen - men virksomheder må stadig gøre sig uafhængige mener professor

Store landbrugsvirksomheder skal arbejde hårdt for at omstille produktionen fra russisk naturgas til andre energikilder, siger professor i energiplanlægning.

Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP / AFP

Hanerne til gasforbindelsen Nord Stream 1 er åbnet, og naturgas strømmer igen til de europæiske lande. Men faren for et totalt stop er ikke drevet over, og det skal store danske virksomheder forberede sig på.

Det siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, til Børsen.

Ifølge ham må de virksomheder, der anvender store mængder naturgas i produktionen, spare på gassen og gøre en indsats for hurtigst muligt at komme af med den russiske gas.

”Det formoder jeg, at de allerede er i gang med, og de skal sørge for at komme af med så stort et forbrug så hurtigt som muligt. For alt det energiforbrug, vi kan spare væk, bidrager til, at vi kan få lagrene fyldt hurtigere op i Europa. Og det er det, der er det afgørende i den her situation,” siger Brian Vad Mathiesen til Børsen.

I tilfælde af et totalt stop for gasforsyningen vil en række danske virksomheder ifølge Energistyrelsens liste over ”ikke-beskyttede kunder” ikke være garanteret at få dækket deres gasbehov, da gassen i det tilfælde vil rationeres til private husholdninger.

Listen omfatter flere store fødevarevirksomheder som Arla, Carlsberg, Harboe Bryggeri, Royal Unibrew og Danish Crown.

Store virksomheder forbereder sig på helt eller delvist gasstop

Flere fødevarevirksomheder er allerede i gang med at søge tilladelse til at bruge andre energikilder såsom olie i et forøg på at gøre sig uafhængige af naturgas og samtidig opretholde produktionen.

For eksempel har ingrediensvirksomheden Palsgaard fået tilladelse af Miljøstyrelsen til at anvende den flydende gas LPG - der er et restprodukt af raffineret olie - på fabrikken i Juelsminde.

Russisk gasforsyning til Europa via Nord Stream 1 er genåbnet

Palsgaard får lov til at fyre med flydende gas

Fødevarevirksomheder søger om at udskifte russisk gas

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier