FødevareWatch

Sukkerfabrikker kan forvente grønne afgifter i millionklassen

Fredagens aftale om nye CO2-udgifter kan komme til at koste Nordic Sugar et større tocifret millionbeløb. Biogas kan være en redning.

Foto: Gregers Tycho/IND

Med en bred aftale om CO2-afgifter kan Nordic Sugars to sukkerfabrikker på Lolland-Falster se frem til at betale store summer for udledningen, skriver Lolland Falsters Folketidende.

Fra 2025 skal sukkervirksomheden betale 75 kr. pr. ton CO2, og i 2030 hedder det tal 375 kr. pr. udledt ton.

Det vil betyde, at hvis Nordic Sugar fortsætter sin udledning på omkring 157.400 ton om året, kan det koste 11,8 mio. kr. i 2025 og helt op til 59 mio. kr. i 2030.

Det er dog ikke håbet, fortæller adm. direktør, Jesper Thomassen.

”Vi har allerede reduceret vores udledning med 60 procent, og vi arbejder målrettet på at skabe nogle stærkere, driftssikre og grønne sukkerfabrikker ved i fremtiden at bruge biogas. Derfor er gasledningen til Lolland-Falster og mere grøn gas helt nødvendig for os og hele områdets udvikling. Det er vores eneste vej til at gøre sukkerproduktionen grøn,” siger direktøren til mediet.

Gasledningen, der kan levere biogas til fabrikkerne, skal efter planen åbne i 2024. Og Jesper Thomassen håber, at den endelige model, politikerne laver, ikke vil beskatte den grønne gas på samme måde som sort gas.

Nordic Sugar, der er ejet af den tyske sukkerkoncern Nordzucker, har netop landet sit regnskab for 2021/22, hvor omsætningen er løftet med 58 mio. kr. til 2,2 mia. kr. På bundlinjen er selskabet gået frem til et overskud på 149 mio. kr. i seneste regnskabsår fra 87 mio. kr. året før.

(Denne artikel er leveret af FødevareWatchs søstermedie AgriWatch.)

Nordic Sugar-ejere øger omsætningen med milliardbeløb

Ekspertgruppe varsler kæmperegning til sukkerfabrikker: CO2-afgift vil ramme hårdt

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier