FødevareWatch

Mængden af sprøjtegifte i frugt og grønt stiger trods EU-stramninger

EU vil forbyde de mest sundhedsskadelige sprøjtegifte, som ender på supermarkedernes hylder, men mængden af dem stiger.

Foto: René Schütze

For omkring ti år siden indeholdt hvert femte kirsebær, der blev solgt, en smule af de særligt skadelige sprøjtemidler, som EU forsøger at udfase. I de seneste målinger er det blevet langt værre set med forbrugernes og miljøets øjne.

I 2019 var hvert andet kirsebær forurenet, hvilket betyder en stigning i fund af pesticidrester på 152 procent. Det skriver Politiken.

Det er den europæiske organisationorganisationen PAN-Europe (Pesticide Action Network), som offentliggør en rapport over fund af sprøjtemidler i frugt og grønt, som bliver solgt indenfor EUs grænser.

EU medlemslandene har siden 2011 været forpligtet til at udfase 55 pesticider, som forskerne betragter som særligt skadelige, men alligevel viser tallene ifølge rapporten altså en markant stigning i antallet af fund.

Rapporten nævner også rester af sprøjtemidler, som ligger under de af myndighederne fastsatte grænseværdier. Det sker, fordi organisationen vil vise brugen af 56 forskellige pesticider, som alle er på listen over særligt skadelige stoffer, som EU har som mål at udfase.

Ulovligt pesticid fundet i frugt hos specialbutikker

Studie finder en cocktail af pesticider i citrusfrugter

L&F ser stort uudnyttet potentiale for økologi i Storbritannien

Mere fra FødevareWatch

Gynger og karruseller på Chr Hansens fødevaremarkeder

Mens kvartalstallene i stor stil ligger indenfor skiven, er der store forskelle at finde på ingredienskoncernens markeder på fødevareområdet. Nordamerika kører for fuld damp, mens Kina er bremset mere op på yoghurtfronten som følge af pandemien.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier