Med klimaforandringen følger et fokus på mere bæredygtig produktion af de fødevarer, mennesker i århundreder har produceret - og osten er ingen undtagelse.
Et hold forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet har nu fundet deres bud på fremtidens ost, der ligner den, som vi kender så godt, på både tekstur og smag og samtidig forurener mindre.
Forskerne er lykkedes med at udvikle en prototype på fremtidens ost med plateproteriner fra den gule ært, der med bæredygtige dyrkning kan være et godt bud på fremtidens plantebaserede ost.
”Ærteproteiner har vist lovende resultater for osteproduktion lavet af planter. Ærter og andre bælgfrugter er rige på proteiner, og så er produktionen bæredygtig fordi det kan gøres i Danmark. Vi ved, hvordan proteiner fra mælk opfører sig, men nu skal vi blive kloge på planteproteiner, og den måde de opfører sig, når man fermenterer dem, som er det osteproduktion handler om,” siger Carmen Masía, erhvervs ph.d. på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Næste skridt bliver at fintune smagen, siger Carmen Masía videre:
”Ved hjælp af fermentering kan man så modne planteosten, så den får mere karakter, og ved at tilsætte mikroorganismer, kan man give den smag.”
Studiet er lavet i samarbejde med Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og ingrediensvirksomheden Chr. Hansen.
Arla og Chr Hansen: Grøn omstilling får kun liv gennem samarbejde og nye produkter
Vegetarer vil have Aalborg-model bredt ud
Stigende omkostninger sætter prisstigninger i spil hos måltidskasseselskaber