Krigen i Ukraine kan føre til fødevarekrise i Mellemøsten og Nordafrika

Der tales meget om Ukraine-krisens konsekvenser i Europa. Men også i Mellemøsten og Nordafrika kan krig få katastrofale konsekvenser.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF MARIE LOUISE ALBERS

Rusland er verdens største eksportør af hvede.

Ukraine er en global storleverandør ikke kun af hvede, men også af majs, raps og byg.

Derfor frygter mange lige nu, med god grund, at de i forvejen høje priser på ovenstående varer brager endnu mere i vejret. Det vil føre til manglende kornleverancer, der er med til at brødføde millioner af mennesker, og dermed skabe en sultkrise for særligt mange familier i Mellemøsten og Nordafrika.

Sådan lyder advarslen fra blandt andet FN’s Fødevareprogram, WFP, der har spået, at hvede kan blive en af de varer, der vil blive allermest berørt af storkrigen.

"Fødevarepriserne er i forvejen høje. Folk i Mellemøsten og Afrika kan blive endnu mere udsatte, hvis forsyningerne afbrydes," udtalte Abeer Etefa, talsmand for WFP, forleden til den britiske avis The Telegraph - før Rusland valgte at invadere Ukraine.

Julien Barnes-Dacey, direktør for tænketanken European Council of Foreign Affairs’ program for Mellemøsten og Nordafrika, har også vurderet, at en endnu mere tilspidset Ukraine-konflikt kan ramme denne del af verden ekstra hårdt.

"En overhængende frygt for konflikt mellem to af verdens største leverandører vil uden tvivl komme til at få indflydelse på priserne, når der i forvejen er en følelse af mangel (på forsyninger, red)," siger han til CNN.

Mellemøsten er afhængig

Allerede før Putins invasion af Ukraine torsdag var priserne i visse dele af markedet for hvede de seneste 12 måneder steget med mere end 26 pct. Efter invasionen har priserne igen taget et markant ryk opad og viser fredag en stigning på 40 pct. i de seneste 12 måneder.

Ukraine har fået tilnavnet ”Europas brødkurv” på grund af dets rige landbrugsjord. I de seneste år er det særligt mellemøstlige lande, der i højere grad har gjort sig dybt afhængige af Ukraines kornsorter.

Mere end 40 pct. af Ukraines senest opgjorte hvedeeksport blev sejlet til Mellemøsten og Afrika, og det er særligt lande som Libanon, Libyen og Egypten, der nyder godt af store leverancer fra Ukraine. Krigsramte nationer som Yemen og Syrien er også afhængige af FN’s Fødevareprograms indkøb af hvede fra netop Ukraine.

I et land som Egypten, der er verdens største importør af hvede, er der allerede blevet advaret om, at hvedemanglen kan blive et problem. Landet får størstedelen af sin hvede fra Rusland, dernæst Ukraine.

Kan føre til uro

European Council of Foreign Affairs udgav tidligere i februar en analyse af konsekvenserne af Ukraine-krisen for Nordafrika og Mellemøsten, hvori det uddybes, at en storkonflikt formentlig vil få "ødelæggende humanitær indflydelse" på i forvejen skrøbelige stater i regionen.

Fødevarepriserne er i forvejen skudt i vejret som følge af coronapandemien og forstyrrelser i forsyningskæderne, og netop en stigning i priserne på brød - kombineret med stigende energipriser – øger risikoen for fødevareusikkerhed.

"Disse dynamikker er særligt farlige i en region, hvor stigende brødpriser så ofte har været en indikator på politisk omvæltning og bredere uro," står der i analysen.

Priser på fødevarer er i mange lande i Mellemøsten og Nordafrika de højeste i 10 år, og i lande som Egypten, Tunesien og Algeriet er det tidligere set, at netop stigninger i brødpriserne har ført til folkeligt oprør.

Det blev bl.a. nævnt som en af de underliggende årsager til det arabiske forår, der skyllede ind over flere lande i 2010-2011. I Egypten, hvor den daværende præsident Hosni Mubarak blev væltet, var et af de meget brugte slagord blandt demonstranterne på gaden "brød, frihed og social retfærdighed".

David Laborde, senioranalytiker ved International Food Policy Research Institute, siger til New York Times, at den helt store test for den globale fødevareforsyning vil komme om fire måneder, når den næste høst skal finde sted.

"Til den tid, hvis landmænd ikke kan høste grundet vedvarende militære operationer, eller hvis havnefaciliteter og jernbaner er blevet ødelagt, vil situationen være særlig dyster," lyder det.

"Det er meget voldsomt": Butikkerne står i kø for at hæve priserne

Ukrainske havne lukker ned i krigen - truer forsyning af råvarer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter