FødevareWatch

Østjyske street food-markeder åbner ikke

Natten til fredag blev det vedtaget at restaurationsbranchen kan åbne for indendørsservering onsdag d. 21. april. Flere Østjyske street food-markeder åbner dog ikke på onsdag.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Caféer, værtshuse og restauranter får lov til at åbne for indendørs servering fra onsdag d. 21. april 2021.

Sådan lød meldingen fra et bredt politiske flertal natten til fredag, da det blev besluttet, at Danmark kunne genåbne mere end forventet.

Ifølge Aarhus Street Food er det dog ikke en mulighed at åbne med så kort varsel.

"Vi kan simpelthen ikke nå at åbne op på så kort tid. Vi har 25 bodejere, der skal være enige om hvordan udfordringerne løses. Vi åbner ikke onsdag d. 21. april," siger Britt Vorre, administrerende direktør hos Aarhus Street Food til TV2 ØSTJYLLAND.

Også hos Randers Street Food vækker genåbningen blandede følelser.

"Det er da en dejlig nyhed, men det er også med meget kort respons. Vi har otte forskellige køkkener, og vi kan ikke nå at få alt på plads i tide," siger Mike Pabst, medejer af Randers Street Food til TV2 ØSTJYLLAND.

Aarhus Street Food ved ikke hvornår de åbner op endnu, og det er der flere grunde til.

"De 25 bodejere vi har kræver et forholdsvist stort antal gæster, og det tror vi ikke kommer de første dage efter genåbningen. Vi tror, at når vi åbner op igen, vil gæsterne stille og roligt komme tilbage."

"Vi er jo et street food marked, og har aldrig haft nogen form for bordreservationssystem, så det har vi slet ikke på plads. Hvis tiden går, og bordreservation stadigvæk er et krav, kan vi blive tvunget til finde en løsning på den udfordring," siger Britt Vorre.

Genåbningen kommer med et krav om bordbestilling og fremvisning af coronapas. Coronapasset afskaffes dog ved udendørs servering.

Randers Street Food åbner op for servering d. 30. april kl. 11.30.

Men street food-markederne er ikke de eneste i Østjylland, som ikke åbner på onsdag.

På Vesterbros Bodega i Randers ved de heller ikke endnu, hvornår de igen slår dørerne op for gæsterne, selvom de har lov at åbne allerede fra på onsdag den 21. april.

De synes nemlig fortsat, at der er for mange restriktioner.

"Hvis vi skal gå efter de afstandskrav, som er meldt ud, så kan der være 25 mennesker herinde, og det er for lidt i forhold til, at vi økonomisk også skal have det til at kunne rulle rundt," siger Mona Johansen, der er en af indehaverne af værtshuset, til TV2 ØSTJYLLAND.

Serveringsstederne får lov til at åbne med et arealkrav på 2 m2 for siddende servering og 4 m2, hvis der ikke siddes ned.

Det betyder, ifølge Mona Johansen, at de kun kan lukke en tredjedel af dem, som de har plads til, ind ad gangen, hvis de åbner på onsdag. Og det er ikke økonomisk holdbart for dem, lyder det.

"Vi kunne sagtens håndtere det, hvis det var de samme restriktioner, som der var i december måned, før vi lukkede ned, men lige nu er de for stramme, så derfor følger vi lidt med i forhold til, hvordan det starter ud, når nogle af de andre åbner, og så kan det være vi kommer med den 1. maj eller 6. maj," siger Mona Johansen.

Gælder det også, selvom arealetkravet ikke bliver lempet?

"Vi håber på, at der kommer en anden udmelding fra regeringen," siger hun.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af TV2 Østjylland.)

Mere fra FødevareWatch

Bæredygtighed skal sikre fiskeforretningen 100 år frem

Milliardforretningen Nordic Seafood i Hirtshals følger indgroede principper om ansvarlighed fra de japanske ejere, men råber sjældent højt om det. På sigt vil indsatsen bære frugt, efterhånden som markedet efterspørger bæredygtige fisk og skaldyr, lyder det fra topchefen.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier