FødevareWatch

Nowacos milliardforretning blev 10 procent mindre - men slog resultatrekord

Trods et fald i aktiviteterne formåede den Aalborg-baserede handelsvirksomhed at levere et rekordstort resultat. Pandemi-året har handlet om at minimere risiko og sige ja til de rigtige kunder ude i verden, siger direktør Katja Nowak Nielsen.

Foto: PR / Nowaco

Der har været fokus på risiko og på at styre udenom de værste fødevarehandler hos den nordjyske handelsvirksomhed Nowaco. Selskabet har netop landet "et tilfredsstillende" årsregnskab, hvor omsætningen dykkede 10 pct. og resultatet før skat slog alle rekorder.

Nowaco leverede således et 2020-resultat før skat på 60,2 mio. kr., hvilket var en fremgang på 10,1 mio. kr. i forhold til 2019, - og bundlinjen blev på i alt 46,9 mio. kr. mod 39,1 mio. kr. året før. Dermed har 2020 været det bedste resultatår nogensinde for koncernen, lyder det fra adm. direktør Katja Nowak Nielsen.

"Det har været et turbulent år, for en ting er corona, men vi har også haft alle mulige andre ting som fugleinfluenza og svineinfluena at forholde os til. Så der har været nok udfordringer, men vi befinder os godt i turbulente markeder," siger hun.

Nowaco har hentet den høje bundlinje i et atypisk år, hvor omsætningen samlet gik tilbage med 10,2 pct. til i alt 2,72 mia. kr. Forklaringen på dykket i koncernens handel med fødevarer til hele verden skal findes i en klar strategi om at styre udenom de dårligste kunder.

"Vores forretning handler i høj grad om at styre risiko og finde den rette business case. Hovedfokus gennem året har været at vælge de bedste og mest sikre kunder, mens vi har fravalgt de svageste, der er kommet i krise og måske risikerer konkurs. Derfor har vi kunnet navigere udenom de størst hurdler, så vi er tilfredse," siger Katja Nowak Nielsen.

Nowaco sælger kød, fisk og grøntsager til en lang række lande - og ofte helt ud i verdens afkroge, hvor de store fødevarekoncerner ikke selv har et setup og derfor vil have handelsselskaber til at håndtere sagerne. Derfor har risikostyringen fyldt ekstra meget i 2020. 

Af ledelsesberetningen fremgår det, at bruttoavancen i 2020 har været på 5,9 pct. og at den samlede bruttofortjeneste i regnskabsåret er løftet med omkring 8 mio. kr. til 161,7 mio. kr.

Medarbejderstaben er i året reduceret med 13 personer til 157, og af beretningen fremgår det, at eksterne omkostninger og personaleomkostninger samlet set er reduceret med 6,4 mio. kr. i forhold til 2019.

Uden det bliver specificeret yderligere, skriver ledelsen, at branchen fortsat er kendetegnet ved udfordrende markedsforhold på flere geografiske markeder, og at der er øget konkurrence i flere væsentlige regioner.

For 2021 er det på nuværende tidspunkt vurderingen, at resultatet lander i omegnen af de 46 mio. kr., som stod på nederste linje efter 2020. Og Katja Nowak Nielsen er også påpasselig med at sætte forventningerne alt for højt op til 2021, selv om det er begyndt godt.

"Man være forsigtig med at spå om fremtiden. De første to måneder af året er startet på højt niveau, men i vores branche forandres tingene hurtigt," siger hun og glæder sig over at kunne præsentere medarbejderne for de gode nyheder i et år, hvor deres arbejde er blevet fundamentalt ændret.

"Vi er tradere og sociale mennesker, der er vant til at rejse og ingen aner jo hvornår vi kan komme ud igen. Så vores arbejde er virkelig lagt om," siger hun.

Katja Nowak Nielsen overtog posten som adm. direktør for Nowaco i midten af 2018 fra sin far, Preben Kurt Nielsen.

Ny formand for bestyrelsen i Nowaco Hinnerup-handelsselskab i fortsat fremgang Nowaco kom tilbage efter svært 2018 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier