Historisk høje hvedepriser rammer danske melproducenter

Told og tørke har sendt hvedepriserne mod historiske højder – og prisstigningerne kan potentielt få konsekvenser for de danske forbrugere. "Det gør ondt nu," lyder det fra producent.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF PETER THOMSEN OG SØREN EIBYE SVENSTRUP, AGRIWATCH

Svingende råvarepriser har altid været en grundlæggende præmis i produktionen af hvedemel. For flere danske melproducenter har det seneste store udsving gennem anden halvdel af 2020 dog ført til bekymring.

Priserne er stagneret på et historisk højt niveau uden reel udsigt til at komme på retræte, som normalt.

"Det gør ondt nu," siger adm. direktør i Lantmännen Cerealia, Kim Madsen, til FødevareWatch.

"Vi køber dyrere ind, så det er en udfordring, vi kigger ind i og skal finde ud af, hvordan vi håndterer."

Meldingen går igen hos adm. direktør i Valsemøllen, Niels Brinch-Nielsen, som lægger vægt på, at branchen over en bred kam ser ind i de største stigninger på brødhvede i den bedre del af et årti.

"Det er vi blevet overrasket over, fordi det måske er den største høst i historien. Alligevel ser vi prisstigninger på 30 pct.," siger han og lægger heller ikke skjul på, at merudgiften også vil finde vej til kunderne.

Med prisstigninger på 30 pct. hvordan vil det finde vej til forbrugerne?

"Det har en kæmpe indflydelse, korn udgør ofte 70-80 pct. af melets pris, så det vil selvfølgelig have indflydelse på vores priser. Der er nogle kunder, som køber på kontrakt – dem overholder vi selvfølgelig, og sælger som aftalt – men for dem, som køber fra dag til dag, der bliver vi tvunget til at sætte priserne op," siger Niels Brinch-Nielsen.

Pres udenfor landets grænser

Grunden til de seneste måneders konsekvente prisstigninger skal findes udenfor de danske grænser. I en overflyvning indebærer det faktorer som en amerikansk omlægning af kornreserverne, tørke i Mellem- og Sydamerika, frost omkring Sortehavet og russiske eksportbegrænsninger, som ifølge nyhedsbureauet Reuters vil indebære ekstra told på 50 euro – eller rundt regnet 370 kr. – per ton hvede.

Tilsammen har faktorerne resulteret i prisstigninger som i dag betyder, at brødhvede forhandles til den højeste pris siden 2013.

Opremsningen går også igen hos Kim Madsen, som tilføjer, at spørgsmålet om det britiske farvel til EU også har spillet ind i ligningen.

"Vi har en formodning om, at England også på et tidligt tidspunkt har trukket relativt mange varer til sig for at forberede sig," siger han.

"Nu har jeg i virkeligheden snart nævnt det meste af verden. Men det er alle de forhold, som giver noget usikkerhed i markedet. De her ting sidder vi og kigger ind i, og det ser bare ud som om, at det fortsætter," siger Lantmännen Cerealia-direktøren.

Normalt ser man udsving i hvedepriserne i takt med, at man får overblik over kvaliteten af en høst, forklarer direktøren. Derfor var det heller ikke den store overraskelse, da prisen begyndte at stige i fjor.

"Når man arbejder med råvarer, kan man se nogle peaks op og ned, men her ser vi bare en længerevarende tendens, end vi havde forventet," siger Kim Madsen og tilføjer:

"Og lige nu er det ikke til at sige, hvornår det ender."

Analytikere: Stigende hvedepriser kan sende fødevarepriserne i vejret 

En "tyv om natten"

Hos Valsemøllen er adm. direktør Niels Brinch-Nielsen også overrasket over, hvor længe prisstigningerne har stået på. Samtidig forventer han tidligst at se prisen falde igen i efteråret på den anden af næste høst.

"Forudsætningen for et stort fald igen er, at vi skal have en rigtig god høst i hele verden på både majs og hvede – får vi ikke det, så ved jeg ikke noget om, hvornår prisen falder igen," siger han og tilføjer, at branchen også så stigninger i 2018.

"Men dengang var det til at forklare, fordi der var tørke. Denne gang er det kommet som en tyv om natten."

Ikke alle er dog lige bekymrede. Hos videnscentret Seges under Landbrug & Fødevarer lægger sektordirektør for planter, Troels Toft, nemlig vægt på, at priserne vil falde før ellers siden.

"Vi ligger ikke på et plus 50 pct.'s leje i længere tid. For så vil man se, at der bliver opdyrket områder, som i dag ligger hen eller med for dårlige udbytter i Østeuropa," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter