Støttepartier presser regeringen: Sænk forsamlingsloftet

Nødpasning, sænke forsamlingsloftet, indføre indrejseforbud og hæve afstandskravet, foreslår partier. (Opdateret.)
SF-formand Pia Olsen Dyhr | Foto: Philip Davali
SF-formand Pia Olsen Dyhr | Foto: Philip Davali
AF RITZAU

(Opdateret kl. 10.10 med nye kommentarer og ny overskrift)

SF og Enhedslisten gentager, at der er behov for at lukke samfundet mere ned.

Regeringens støttepartier er bekymrede for en meget smitsom britisk variant af coronavirus kaldet B117.

På Twitter skriver SF-formand Pia Olsen Dyhr:

"Vi er nødt til at lukke samfundet mere ned på grund af den britiske mutation af covid-19. Udviklingen er dybt bekymrende. SF foreslår derfor regeringen nødpasning i daginstitutionerne, og at færre mødes. Vi er nødt til at stoppe smitten, ellers ender vi med britiske tilstande."

SF foreslog det samme mandag. Også Enhedslisten talte mandag for at indføre nødpasning i dagtilbuddene.

Altså at lukke vuggestuer og børnehaver. Men at have nødpasning. Så kan eksempelvis forældre, der varetager kritiske funktioner i det offentlige, få deres børn passet.

Men efter et møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag om den aktuelle coronasituation stod det klart, at de nuværende restriktioner ikke skærpes yderligere. I hvert fald ikke lige med det samme.

Blandt de nuværende restriktioner gælder eksempelvis, at alle elever i folkeskolen er hjemsendt og modtager fjernundervisning. Forsamlingsforbuddet er i øjeblikket på ti.

Til Ritzau siger SF's gruppeformand, Jacob Mark, at partiet ønsker forsamlingsforbuddet ned på fem.

- Vi er åbne for at diskutere, hvad loftet skal være. Men SF's eget forslag er, at det bliver på fem den kommende tid, siger han.

Siden slutningen af oktober har loftet været på ti. Før det var det på 50. Et tredje støtteparti De Radikale oplyser ifølge TV2, at partiet kun ønsker at sænke forsamlingsloftet, hvis myndighederne anbefaler det.

I øjeblikket er der ingen indikationer af, at smittede med den nye virusvariant skulle give et alvorligere sygdomsforløb. Men den smitter 50-74 pct. mere end de allerede kendte virusvarianter. Det udtalte Heunicke mandag.

Den nye virusvariant har allerede fået konsekvenser. Alle rejser til Storbritannien, herunder også erhvervsrejser, frarådes nemlig.

Samtidig er indrejseforbuddet for rejsende fra Storbritannien, der ikke har statsborgerskab eller bopæl i Danmark, forlænget frem til 17. januar. Selv samme dato løber en lang række af de nuværende restriktioner til.

Danske statsborgere og personer med bopæl i Danmark må dog fortsat rejse ind i Danmark.

Enhedslisten mener, at indrejseforbuddet bør gælde alle lande. For ikke kun den britiske virusmutation er bekymrende. Også en sydafrikansk variant skal Danmark være opmærksom på, mener sundhedsordfører Peder Hvelplund.

"Vi står i en alvorlig situation nu, hvor sundhedsvæsnet er presset. Vi kan se, at der kommer nye varianter, så der er større risiko for smittespredning, og derfor opfordrer vi til, at der indføres et indrejseforbud, og at det ikke kun skal gælde fra Storbritannien, men alle lande. Så undgår vi, at vi får importeret mere smitte, der kan presse vores kapacitet i de næste måneder, hvor vi får vaccinen rullet ud," siger Hvelplund.

Desuden foreslår Enhedslisten, at afstandskravet hæves fra en til to meter for at beskytte især de sårbare borgere yderligere.

Stop for takeaway er med i regeringens værktøjskasse Boris Johnson beordrer ny hård nedlukning af England Professor: Nedlukning vil med 90 procent sikkerhed forlænges til februar 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter