FødevareWatch

Sukker- og chokoladeafgift fjernes – i Norge

Som del af en netop indgået finanslovsaftale har den norske regering fået flertal til at fjerne afgifterne på chokolade og sukker. Også alkoholafgiften sættes markant ned. DI Fødevarer håber, at danske poltikere følger med.

Foto: Lasse Kofod / Ritzau Scanpix

Grænsehandlen i Sverige skal reduceres og antallet af arbejdspladser i Norge skal op.

Den norske regering anført af statsminister Erna Solberg (H) har indgået en finanslovsaftale, der bl.a. har sigte på at hjemtage handlen med nogle af de mange drikke- og fødevarer, der normalt købes i grænsehandlen til Sverige.

Som del af af aftalen fjernes de norske afgifter på sukker og chokolade, og afgiften på alkohol sænkes med 10 pct.

"Grænseafgifterne reduceres med næsten 3,7 mia. kr. (NOK). Vi forventer, at forbrugerne kommer til at mærke det på pentepungen. Og så håber vi, at det vil sikre flere arbejdspladser i Norge, og at den svenske handel reduceres, når grænserne åbner," siger Siv Jensen, leder af Fremskridstpartiet, der er en del af forligskredsen.

Under corona har grænserne mod Sverige været lukket. Til stor gene for de detailhandelskoncerner, der normalt henter store indtægter fra de købeglade og afgiftspålagte nordmænd, men til stor glæde for blandt andet Vinmonopolet, der er den norske pendant til Systembolaget. Her han man under corona set salget stige voldsomt.

Norge indførte tilbage i slutningen af 2017 forhøjede afgifter på sukker, men siden har det ikke genereret det provenu, som man havde håbet. I stedet er en del af handlen flyttet til Sverige.

Et eksempel til efterfølgelse

Herhjemme har DI Fødevarer såvel som De Samvirkende Købmænd længe plæderet for lignende afgiftssænkelser, for at få bremset danskernes lyst til at køre til Tyskland efter øl og slik.

På Twitter skriver John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd i forbindelse den norske aftale er blevet indgået:

Ifølge Leif Nielsen, direktør i DI Fødevarer, er Danmark nu det eneste land i Europa, der afgifter på konfekture, og efter norsk forbillede opfordrer han også gerne til, at afgifterne bliver del af de kommende finanslovsforhandlinger herhjemme.

"Jeg glæder mig over, at Norge har fået taget hånd om den afgift, og det er et eksempel til efterfølgelse. Det vil være med til at stimulere økonomien, ikke fordi danskerne vil købe mere slik og sukker, men kun på grund af at indkøbet vil ske i Danmark i stedet for i Tyskland," siger han.

Han ser, som tidligere pointeret ved flere lejligheder, mange effekter at fjerne de danske afgifter på sukker og chokolade. Bl.a. henviser han til, at forbruget i Tyskland ikke er højere, fordi man her har lavere afgifter, og at de høje afgifter i Danmark er årsag til, at der overhovedet findes et illegalt marked for slik.

Mens der ikke er udsigt til, at de danske politikere for øjeblikket har en afgiftsfjernelse på dagsordenen, luftede den socialdemokratiske regering i sommer tanker om, at man ved finanslovsforhandlingerne vil gå efter at afskaffe de stigende punktafgifter, som findes på blandt andet kaffe, chokolade og is.

Regeringen vil droppe stigende afgifter på is og chokolade

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier