Fugleinfluenza kan spænde ben for fjerkræsektor et år frem

Eksporten af fjerkræ og æg er kun suspenderet i tre måneder, men konsekvenserne af et eksportstop til lande uden for EU kan få betydning længere ud i fremtiden, siger seniorforsker.
De danske fjerkræslagterier kan i en periode ikke eksportere til markeder uden for EU. | Foto: Joachim Adrian
De danske fjerkræslagterier kan i en periode ikke eksportere til markeder uden for EU. | Foto: Joachim Adrian

Efter Fødevarestyrelsen mandag aften konstaterede fugleinfluenza i en dansk fjerkræbesætning nær Randers, er eksporten af fjerkræprodukter til lande uden for EU blevet suspenderet i tre måneder. Men vanskelighederne for slagterierne vil fortsætte i op til et år.

Det vurderer Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver hos Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

"Nogle lande vil nok trække den lidt. Nu er fristen overstået, men de skal godkende og inspicere slagterierne igen. Det kan tage op til ét år. Det tager også tid at genoptage gamle kontakter, som måske har fået nye leverandører i mellemtiden," siger Henning Otte Hansen.

Ifølge en analyse fra Landbrug & Fødevarer har eksporten af fjerkrækød til Øst- og Sydøstasien været i fremgang i de senere år. Lande som Sydkorea, Singapore, Malaysia og Sydafrika er blevet til større afsætningskanaler for dansk fjerkræ.

Eksportfremgangen til Sydkorea og Sydafrika kan muligvis også gøre regningen større end det seneste danske udbrud af fugleinfluenza i 2016 ifølge Henning Otte Hansen.

Ifølge en rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi kostede udbruddet 108,4 mio. kr. for branchen i 2016 inklusive direkte og indirekte omkostninger.

Uvisse konsekvenser

Slagterikoncernen HKScan er blandt de virksomheder, som nu skal finde nye afsætningskanaler inden for EU's grænser.

Omkring en tredjedel af HKScan Danmarks eksport går til markeder uden for EU, men det er endnu for tidligt at sige, hvor vidtrækkende konsekvenserne bliver.

"Nedlukningen af eksporten uden for EU vil få en betydning, men det er endnu for tidligt at sige, hvor stor betydning det samlet vil få, da vi i de kommende dage vil finde alternative markeder og kunder til vores produkter," siger adm. direktør i HKScan, Jukka Nikkinen.

Jukka Nikkinen siger videre, at det er for tidligt at sige, hvilken betydning det vil få for slagteriets volumen.

"Vi vil i de kommende uger se, om det vil blive nødvendigt at skære ned i produktionen. Vi ser god efterspørgsel i Danmark og EU, og vi vil fortsat levere til vores kunder her," siger Jukka Nikkinen.

HKScan kunne i starten af november præsentere sit bedste kvartal i fem år. Koncernen, der også har aktiviter i Sverige og Finland omsatte i alt for 438,3 mio. euro, svarende til 3,3 mia. kr., og havde en bundlinje, som lød på 5,6 mio. euro, svarende til 42 mio. kr.

Rammer landmændene

Slagterierne skal nu afsætte sine produkter på det europæiske marked, og det vil resultere i prisfald, da der i forvejen er et overudbud.

Prisfaldene sker hurtigt og vil ramme både slagterier og landmænd. Ifølge Henning Otte Hansen bliver det i høj grad producenterne, som får konsekvenserne at føle.

"Det er i højere grad landmændene end slagterierne, der bliver ramt. Slagterier vil i høj grad sende prisen videre til landmændene," siger Henning Otte Hansen.

Danmark er ikke det eneste europæiske land, der må forholde sig til eksportrestriktioner som følge af sygdommen. Også Frankrig, Tyskland, England, Holland og Belgien har oplevet udbrud i den seneste tid.

Det kommer dog ikke til at forværre situationen sammenlignet med 2016, da man så samme billede dengang, siger Henning Otte Hansen.

Typen af fugleinfluenza er en særdeles alvorlig smitsom sygdom, der er kendetegnet ved en generaliseret infektion af det inficerede fjerkræ og kan medføre en meget høj flokdødelighed.

Virussen H5N8 rammer ikke mennesker.

Fugleinfluenza er spredt til mindst seks lande i Vesteuropa

Fjerkræformand: "Der er sket det, som vi har gået og frygtet"

Udbrud af fugleinfluenza stopper eksport af fjerkræ og æg uden for EU i tre måneder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter