Frokostiværksætter henter millioner midt i krisetid: "Jeg har ligget søvnløs"

Nystartet frokostfirma rejser frisk kapital, som skal sikre selskabets fremtid efter coronakrisen. "Det her skal ikke få os ned," siger stifter.
Søren Westh (tv), Sven Møller (midt) og Peter Dorn-Rasmussen (th) står bag frokostfirmaet 506, som netop har sikret sig en frisk pose penge. | Foto: PR/506
Søren Westh (tv), Sven Møller (midt) og Peter Dorn-Rasmussen (th) står bag frokostfirmaet 506, som netop har sikret sig en frisk pose penge. | Foto: PR/506

I foråret rev coronakrisen forretningen i småstykker hos det nystartede frokostfirma 506.

"Det har været overlevelse frem til nu. Vores likviditet var så forfærdelig i perioder, at jeg har ligget søvnløs. Som startup er der ikke nogen banker, der vil hjælpe os. Vi kan ikke engang få en kassekredit," siger Sven Møller, medstifter og direktør i 506.

Nu henter selskabet imidlertid 3,75 mio. kr. fra to unavngivne eksterne investorer og Vækstfonden, som skal være med til at udbrede selskabets grønne frokostordning, der har planter i fokus.

"Vi synes, at det er helt fantastisk, at eksterne investorer har lyst til at investere i os, mens vi står i virksomhedens sværeste tid. Det viser, at vi går en god fremtid i møde," siger Sven Møller og pointerer, at værdisætningen af selskabet samtidig har været fin.

De to eksterne investorer har samlet lagt 1,25 mio. kr. for ejerandele under 5 pct., mens Vækstfonden spytter i med et lån på 2,5 mio. kr. på fordelagtige vilkår. Dialogen og sidenhen forhandlingerne med investorerne har stået på siden begyndelsen af året, før aftalen faldt endeligt på plads i august.

"Vækstfonden stiller en masse krav, og det har været en god proces, hvor vi er blevet meget skarpere på forretningen," siger direktøren og tilføjer:

"Det har i alt for høj grad handlet om økonomi frem til nu. Med de her midler kan vi forhåbentlig begynde at snakke om langsigtet strategi."

Under sindssygt pres

Selskabet havde knap to et halvt år på bagen, da coronakrisen for alvor ramte i marts, og folk blev hjemsendt fra deres arbejdspladser. Dermed forsvandt forretningsgrundlaget med ét under firmaer som 506, der netop lever af frokostlevering til virksomhedskunder.

"Det har fandeme været svært. Men vi kiggede på hinanden og besluttede os for at overleve. Vi sagde, at det her skal ikke få os ned," siger Sven Møller.

506 har omstillet forretningen til krisen ved bl.a. at omlægge til portionsanretninger med udbringning af vegansk, vegetarisk eller klassisk menu i Storkøbenhavn.

"Boksene er et premiumprodukt med tre forskellige varianter, som vi fastholder efter krisen. Nogle virksomheder får både buffet og boks nu. Hvis folk skal til møder eller ud af huset, kan vi også sælge bokse," siger Sven Møller.

Inden krisen udgjorde events omkring en tredjedel af forretningen, men det fylder mindre nu, hvilket sender selskabets profitabilitet yderligere til tælling.

"Vores forretning er sindssygt under pres stadigvæk, for event har et dækningsbidrag, der er fire-fem gange højere end for frokostordning. Vores events var der, hvor vi skulle hente penge hjem," siger Sven Møller og påpeger, at events også i fremtiden skal fylde mindre.

"Lige nu har vi måttet skære organisationen til, så vi kan leve af at levere frokost, for vi kan ikke have et ben, der er så volatilt som events, da det er svært at styre efter," siger han.

Virksomheden har derfor sparet på freelancere og sagt farvel til en del medarbejdere ved naturlig afgang og udeblivende genansættelser. Som støtte har 506 desuden fået 1,1 mio. kr. i lønkompensation fordelt på 26 hjemsendte medarbejde ifølge tal fra Erhvervsstyrelsen.

Fem måneder uden løn

I år venter direktøren at komme ud med tab på bundlinjen som konsekvens af krisen.

"Da vi gik ind i 2020, regnede vi med at komme ud med et overskud på over 2 mio. kr. Nu håber vi at komme ud med et underskud på 0,5 mio. kr.," siger Sven Møller.

Senest var forretningen tabsgivende i august, hvor antallet af kuverter pludselig steg efter ferien, mens 506 skulle tackle problemer med bemanding som følge af opsigelser fra kokke. Udfordringen er imidlertid blevet løst, og nu ser fremtiden mere lovende ud.

"I september har vi sorte tal igen," siger Sven Møller, der generelt stræber efter positive tal.

"Vi kan ikke gøre en forskel uden at økonomien er med os," tilføjer direktøren.

Selskabet lavede i 2019 et lille overskud på 32.437 kr. mod et tab på 6 mio. kr. året før. Dermed har der undervejs tilmed været perioder uden løn, fortæller Sven Møller, der selv ejer størstedelen af 506.

"Vi har haft fem måneder, hvor os partnere ikke har fået løn. Sådan er det at være iværksætter," uddyber han.

Sven Møller startede virksomheden i oktober 2017 med to af sine venner, der også er medejere: Søren Westh, der tidligere har arbejdet som souschef på Noma gennem otte år, og Peter Dorn-Rasmussen, der inden arbejdede som chef for digital brugeroplevelse hos Berlingske Media.

(Disclaimer: Watch Medier har i skrivende stund 506 som leverandør af kantineydelser i København.)

Iværksætter satser millioner på frokostfirma med tidligere Noma-kok Kantineleverandører går sammen i corona-presset marked Løgismose Meyers satser på digital frokostportal  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter