Styrelse gav grønt lys til udeservering 32 dage før regeringen

18. maj kunne restaurationsbranchen åbne for udeservering, men nu viser en aktindsigt, at Sundhedsstyrelsen sagde god for det mere end en måned forinden. Brancheorganisationer undrer sig.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
AF IBEN SCHMIDT & RITZAU

Allerede en måned inden, at udeservering blev gjort muligt, havde Sundhedsstyrelsen sagt god for det.

Det viser en aktindsigt, som Politiken har modtaget, hvor Sundheds- og Ældreministeriet i midten af april efterspurgte særlige krav, der kunne muliggøre udeservering.

Det undrer brancheorganisationerne Danske Restauranter og Cafeer og Horesta, da udeservering blev drøftet i ugevis, uden at den oplysning gjorde sig gædende, lyder det fra politisk direktør i Horesta, Kirsten Munch Andersen:

"Nu kan vi se, at restriktionerne på udeservering blev opretholdt i en måned, selv om Sundhedsstyrelsen sagde noget andet. Spørgsmålet er jo så nu, om der egentlig er sundhedsfagligt belæg for de restriktioner, der er for branchen i dag," siger hun til Politiken.

Ifølge Politiken har det ikke været muligt at få sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at forholde sig til sagen på grund af ferie i ministeriet, der dog oplyser til mediet, at "regeringen under hele forløbet omkring nedlukningen og genåbningen af samfundet har arbejdet efter et forsigtighedsprincip."

Coronakrisen truer muligt Gorms-opkøb

Jacob Niebuhr, der er formand for brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer, er ikke overrasket. Han anerkender, at det var en politisk beslutning, hvem der først skulle slå dørene op.

"Vores opfattelse er, at langt de fleste beslutninger ikke nødvendigvis er truffet ud fra en sundhedsfaglig vurdering, men ud fra en politisk vurdering og et forsigtighedsprincip," siger han til Ritzau.

Hos brancheorganisationen Horesta undrer politisk direktør Kirsten Munch Andersen sig over forløbet. I flere uger blev der drøftet udeservering, uden at Horesta hørte, at styrelsen havde givet grønt lys.

"Det er en oplysning, som kommer meget overraskende for os. Det, der er vigtigt også fremadrettet, er, at vi ved, hvad der sundhedsmæssigt ligger bag restriktionerne, og dermed også hvornår vi med sikkerhed kan slippe dem igen," siger hun til Ritzau.

Hun henviser blandt andet til forbuddet om at være flere end 100 samlet ad gangen og de pladskrav, der gælder for gæster i restauranter og caféer.

Endnu en cafékæde udfaser turbokyllinger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter