Familiedrevet milliardkoncern opgiver satsninger i udlandet

Kagekæmpen Givesco, der står bag citronmånen, har ryddet op i flere tabsgivende udenlandske operationer. "Nu er vi ved at være i bund med det værste," siger ny direktør.
Kagekoncernen Givesco står bag citronmånen og har hjemme i Give, som ligger 30 km. nordvest for Vejle. | Foto: Jens Dresling
Kagekoncernen Givesco står bag citronmånen og har hjemme i Give, som ligger 30 km. nordvest for Vejle. | Foto: Jens Dresling

Skuffende udenlandske investeringer har igen i 2019 tynget den familiedrevne Givesco-koncern, der producerer bagværk og slik. Derfor har koncernen i år måttet lukke et spansk datterselskab og frasolgt et norsk datterselskab.

"Nu er vi ved at være i bund med det værste af de investeringer, vi har lavet, som måske har været lidt for opportunistiske," siger Kenneth Eskildsen, adm. direktør i Givesco.

I begyndelsen af året lukkede koncernen sit spanske selskab Gourmet Dessert, der tabte 7,7 mio. kr. i 2019.

"Vi kunne ikke få lønsomhed i forretningen, men det er egentlig nogle fine produkter, så vi har flyttet produktionen til andre produktionssteder i Polen og England," uddyber Kenneth Eskildsen med reference til selskabets premium desserter.

Derudover solgte Givesco i sidste måned sin norske bagerivirksomhed French Bakery Company til bagerikoncernen Lantmännen Unibake. I 2019 tabte det norske selskab 23 mio. kr.

"Vi kunne ikke få den omsætning, vi havde troet, så vi har skilt os af med den," siger 46-årige Kenneth Eskildsen, der overtog roret fra sin far Erling Eskildsen lige før årsskiftet.

De skuffende investeringer tyngede også bundlinjen i 2019, som faldt med 13 pct. til 39,2 mio. kr., hvilket er under forventningerne.

"Nedgangen i resultatet er en kombination af store nedskrivninger og driftsunderskud i nogle af de tilkøbte virksomheder, som vi ikke har fået til at køre endnu," siger Kenneth Eskildsen.

Virksomheden foretog samlet afskrivninger og nedskrivninger på immaterielle aktiver for 300 mio. kr. i 2019.

Resultatet ligger også langt under tidligere trecifrede indtjeningsniveauer; så sent som i 2016 lød overskuddet på 478 mio. kr.

Coronet taber penge

Givescos resultat af primær drift står også skrevet i rødt med et minus på 44,5 mio. kr.

"Det er primært det frasolgte norske bageri og Coronet, som trækker ned," tilføjer Kenneth Eskildsen.

Coronet, der har base i Viby Sjælland, producerer blandt andet roulade, kammerjunker og småkager. I 2019 lød underskuddet i Coronet på knap 56 mio. kr., men Givesco har dog ikke tænkt sig at opgive selskabet.

"Vi er i gang med at forbedre effektiviteten og indtjeningen ved at sætte mere struktur på og bygge omsætning på. Vi tror på, at vi kan få forretningen vendt," siger Kenneth Eskildsen.

Det hidtil største tab blandt de udenlandske investeringer er rumænske Sam Mills, der i 2019 alene har ført til et tab på 201 mio. kr. Men trods underskud vil Givesco holde fast.

"Vi har nedskrevet for et par hundrede millioner kroner. Nu er der ikke meget regnskabsmæssig værdi tilbage af selskabet, men forretningen er der stadigvæk," siger direktøren.

Ud fra Sam Mills er der da i regnskabet også noteret en værdi på et rundt nul. Givesco købte sig første gang ind i den rumænske virksomhed i 2017 og overtog for blot to uger siden aktiemajoriteten ved at øge sin ejerandel fra 50 til 51 pct.

"Vi har ryddet op, så vi har tre divisioner tilbage, som vi arbejder på at gøre lønsomme," siger Kenneth Eskildsen med henvisning til Sam Mills majsmølle, kyllingeslagteri og flaskevandsproduktion.

"Det er basale fødevarer, og vi tror på, at der kan komme drift i hvert ben," tilføjer han.

OK Snacks driver væksten

Kenneth Eskildsen mener nu at være til vejs ende med oprydningen af den vidtforgrenede forretning efter frasalg og afvikling af datterselskaberne samt de store nedskrivninger.

"Selskaberne er skrevet i bund efterhånden, så vi kan ikke få større tab end det, vi har skrevet dem ned til. Jeg tror ikke, at vi skal af med flere selskaber, men vi har nogle, vi skal have optimeret og gjort lønsomme," siger direktøren med henvisning til bl.a. Coronet.

I 2020 forventer direktøren fremgang på i hvert fald resultatsiden, hvor driftsresultatet skal stå skrevet i sort. Hvis det lykkedes, vil Givesco bryde en treårig negativ stime.

"Det tror, håber og forventer vi," siger Kenneth Eskildsen.

På de øverste linjer er koncernens omsætning steget for sjette år i streg og lander på 2,741 mia. kr. i 2019, denne gang med en vækstrate på 2 pct.

Som vækstmotor fremhæver Kenneth Eskildsen snackselskabet OK Snacks, der er vokset 28 pct. i 2019.

"Vores gode solide gamle virksomheder har haft et fornuftigt år med organisk vækst, og så har der været tilkøbt vækst. I Tyskland har vi investeret i et bageri, som også har haft pæn organisk vækst," siger Kenneth Eskildsen med reference til Grocon GmbH.

Egenkapitalen stiger til 3,219 mia. kr., og koncernen beskæftiger 1683 medarbejdere. Givesco har produktion primært i Nordeuropa.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også