FødevareWatch

Mette Frederiksen advarer mod for stor åbning

Et flertal udenom regeringen vil have lempet grænserestriktioner og hævet forsamlingsforbuddet.

Foto: ANTHON UNGER

Opdateret kl. 13.30

Statsminister Mette Frederiksen (S) advarer mod en for stor åbning af samfundet efter krav fra et flertal udenom regeringen.

Det siger hun inden forhandlinger om yderligere genåbning.

Flertallet bestående af De Radikale, Alternativet og alle de borgerlige partier er med et udkast til en aftale blandt andet enige om, at grænserestriktioner skal lempes, og at loftet for forsamlingsforbuddet skal hæves.

- Jeg vil gerne advare mod, at Christiansborg kommer til at give et billede af, at corona er bag os. Det vil i mine øjne være forkert at gå for hurtigt frem og sætte alt det over styr, som vi har opnået, siger Mette Frederiksen.

Adspurgt om Mette Frederiksen kan tillade sig at ignorere et flertal, der ønsker at åbne grænsen, svarer hun:

"Hvis Danmark har en statsminister, der lader sig presse til noget, der ikke er forsvarligt, så holder det simpelthen ikke. Og det bliver ikke med mig. Jeg har ansvaret for dem, der bliver syge og måske ikke overlever coronavirus. Så nej, jeg lader mig ikke presse," siger Mette Frederiksen.

For knap 14 dage siden blev alle partier efter forhandlinger på Marienborg enige om en plan for den kommende genåbning.

Her forpligtede regeringen sig også til at melde ud om, hvad der skal ske i forhold til den lukkede grænse inden 1. juni.

Udenrigspolitik - og dermed beslutninger vedrørende grænsen - er op til den siddende regeringen.

Og statsministeren fastholder da også, at der kommer en melding om grænsen inden 1. juni, selv om De Radikale, Alternativet og de borgerlige partier har forsøgt at lægge pres på hende.

"Vi har sagt, at der inden 1. juni skal være en melding fra regeringen om grænsen. Det står jeg fast på," siger hun.

"Vi skriver den 20. maj, så der er ikke lang tid til 1. juni. Vi fører dialogen med andre lande, og jeg glæder mig meget til, at vi kan åbne grænsen igen," siger Mette Frederiksen.

I den nyeste rapport fra SSI lyder det, at en åbning af grænserne kan medføre, at smittede personer vil rejse ind i landet. Derved kan der starte nye smittekæder, hvilket kan få betydning for smittetrykket i Danmark.

Det er statsministerens forventning, at det kan lade sig gøre at lave en bred aftale om den yderligere genåbning med alle Folketingets partier.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier