FødevareWatch

ISS-topchef: Svært at spå om resten af andet kvartal

Efter en tocifret negativ organisk vækst i marts, og estimat om en negativ vækst på 20 pct. i april har ISS-topchef Jeff Gravenhorst svært ved at sætte en masse ord på resten af 2020.

Foto: Stine Bidstrup/ERH

ISS er sluppet nogenlunde helskindet igennem årets første kvartal, hvor udbruddet af coronavirus kun har haft en marginal påvirkning indtil marts.

Herfra er det dog gået stærkt. I marts havde servicekoncernen en tocifret negativ organisk vækst, og i april estimeres den til at have været negativ med 20 pct.

Topchef Jeff Gravenhorst fortæller, at det er rigtig svært at spå om, hvor slemt det kommer til at gå i resten af andet kvartal.

"Det er rigtig, rigtig svært at spå om. Det kommer an på, hvornår folk starter op igen, og om landene tager hårdere metoder i brug. Men lige nu kan vi se, at omsætningen er påvirket med 25 pct., i forhold til hvad vi forventede, så en negativ organisk vækst på cirka 20 pct. i forhold til sidste år, og det er der, hvor vi står lige nu," siger Jeff Gravenhorst.

Han fortæller, at det hele kommer an på, hvornår der åbnes rundt omkring i verden - og det er svært at blive klog på.

"Derfor har vi ikke en forventning til 2020. Det eneste, vi kan give, er billedet, vi ser lige nu. Men hvis vi ser lidt frem, tror jeg ikke, det bliver værre. Men det er svært at gætte på," lyder det fra topchefen.

ISS suspenderede sine forventninger til 2020 i slutningen af marts. Da året blev indledt, ventedes facit for året at være en organisk vækst på over 4 pct. og en driftsmargin på over 4,5 pct.

Sikker på ISS kommer helskindet igennem

Jeff Gravenhorst føler sig sikker på, at ISS klarer sig helskindet igennem. Han fortæller, at selskabet har sikret sig godt rent likviditetsmæssigt:

"Vi har skaffet flere linjer for at være sikre på at kunne komme igennem det på en god måde. Derudover er vores cash flow faktisk også fornuftigt. Det er baseret på, at fordi vi har store, gode kunder på verdensplan, får vi også betalinger til tiden. Vi har ikke set problemer med indbetaling fra kunder, så det ser godt ud, og vi er godt rustet - og det er det, der er vigtigt lige nu," siger han.

Trods den markant negative påvirkning i marts havde ISS samlet i første kvartal en organisk vækst på 4,1 pct., hvilket var bedre end ventet.

Ifølge estimater indsamlet af selskabet selv havde analytikerne ventet en negativ organisk vækst på 0,6 pct. i januar, februar og marts.

Den positive udvikling, som har løftet omsætningen til 19.131 mio. kr. fra 18.681 mio. kr. sidste år, skyldes særligt storkunderne, hvorfra omsætningen er vokset næsten 10 pct.

"Storkunderne bliver ved med at købe ekstra ydelser, og så påvirkes resultatet også af opstarten af kontrakten med Deutsche Telekom," siger Jeff Gravenhorst.

Faldet i aktiviteten har dog betyder, at ISS, der på verdensplan beskæftiger flere end 485.000 medarbejdere, har måttet afskedige i første kvartal.

Primært er der dog gjort brug af de lønkompensationsprogrammer, som flere lande, herunder Danmark, tilbyder under krisen.

"Der er få områder, hvor vi har været nødt til at afskedige. Vi ser ikke fly- og hotelindustrien kommer tilbage til, hvor det var, så vi har været nødt til at skære ned på omkostninger. Men det rammer mindre end 8 pct. af omsætningen, så det er ikke et tal, vi giver ud," siger Jeff Gravenhorst.

Investorerne tager onsdag positivt imod morgenens handelsopdatering. Aktien stiger i morgenhandlen 4,9 pct. til 100,55 kr.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier