FødevareWatch

Danmarks største salatproducent krydser fingre for udenlandske medarbejdere

Frilandsgartneriet Axel Månsson har hvert år 250 sæsonarbejdere fra Østeuropa. Nu skaber de lukkede grænser uvished, om medarbejderne også kommer i år.

Foto: Marcus Trappaud Bjørn/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Landets største frilandsgartneri, Axel Månsson A/S, har 250 sæsonarbejdere fra Litauen og Rumænien og følger derfor – som mange andre aktører i landbruget – situationen om de lukkede grænser tæt.

Det skriver Økologisk Landsforenings medie, Økologisk.

"Det er vores største udfordring lige nu. Der er netop kommet en litauer hertil, hvilket viser, at man kan passere grænserne. Spørgsmålet er, om østeuropæerne i større antal tør komme hertil i den nuværende situation," siger ejerleder Axel Månsson til mediet.

Axel Månssons marker ligger i Brande med og fylder 1550 hektar, hvoraf økologisk salat, løg og kål udgør hovedparten.

Tidligere på måneden har AgriWatch beskrevet, hvordan også slagterierne Danish Crown og Tican kan blive påvirket af de lukkede grænser.

Ifølge Landbrug & Fødevarers tal er der i alt omkring 11.000 årsværk i landbruget, som er besat af udenlandsk arbejdskraft. Det er svarende til ca. 20 pct. af den samlede arbejdskraft i den danske landbrugssektor.

"Det er både i primærlandbruget og fødevarevirksomhederne, at det her kan være et problem, fordi begge steder har man en del udenlandsk arbejdskraft," sagde Anders Martin Klöcker, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, til AgriWatch søndag.

Natten til søndag indførte Polen indrejserestriktioner, som sætter polske statsborgere i karantæne i 14 dage, hvis de returnerer til deres hjemland.

"Så kan vi stå i en ret alvorlig situation, hvor medarbejdere ikke kommer tilbage. Det bliver en udfordring, når koen skal malkes, eller svinene skal fodres," sagde Anders Martin Klöcker.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch.dk.)

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier