Den danske eksport til "ikke-frie" lande er steget markant på 20 år

Det kan gøre os mere sårbare, at en større del af den danske eksport går til "ikke-frie" lande, mener en seniorforsker. Handel er med til at åbne lande, lyder det fra udenrigsministeren.
AF JYLLANDS-POSTEN VIDEREFORMIDLET AF RITZAU

Dansk erhvervsliv sælger i stigende grad varer og tjenester til lande, der har så alvorlige problemer med menneskerettigheder og demokrati, at de kategoriseres som ”ikke-frie”.

Det viser en sammenholdning af eksporttal med den årlige liste over ”frie”, ”ikke-frie” og ”delvist frie” lande fra tænketanken Freedom House, som Jyllands-Posten har foretaget.

Eksporten til de frie lande er vokset med 138 pct. i perioden 1999-2018, mens den til de ufrie lande er vokset med 439 pct. De frie lande udgør med 1.033 mia. kr. stadig den største del af eksporten, men de ufrie er på 122 mia. kr. nu – mod 23 mia. kr. for to årtier siden. Eksporten til Kina er eksempelvis vokset fra 5 til 51 mia. kr. og til Rusland fra 3,5 til 13 mia. kr.

"Alt andet lige vil jeg sige, at vi bliver mere sårbare af, at en større del af vores eksport går til disse lande," vurderer seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier til Jyllands-Posten.

Fødevareklyngens eksport stiger: Overgår 2018 med milliarder 

Bl.a. er der risiko for, at f.eks. russisk utilfredshed udmønter sig i "tekniske forhindringer", så fødevarer går i stå på grænsen.

Research manager Amy Slipowitz hos Freedom House i New York siger, at "veletablerede demokratier" ofte selv undlader at have demokrati som førsteprioritet på den internationale scene:

"Demokrati er ikke for alvor det vigtigste punkt i udenrigspolitikken for mange lande. Der er andre interesser, som er vigtige, f.eks. økonomiske interesser og sikkerhed."

Udenrigsminister Jeppe Kofod afviser, at eksporten har ført til mindre kritik. Faktisk kan det have en positiv effekt i de lande, som danske virksomheder eksporterer til, lyder det.

"Når man interagerer med andre lande, kan man være med til at fremme de værdier, vi står for. Det betyder ikke, at vi ikke kan have udfordringer fra stat til stat og have behov for at påtale ting. Det gør vi via FN, EU og bilateralt," siger han til Jyllands-Posten.

(Denne artikel er en tophistorie skrevet og udgivet af Jyllands-Posten, videredistribueret af Ritzau.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter