FødevareWatch

Dansk ødemarksrestaurant mister vigtig alkoholbevilling

Restauranten Stedsans in the Woods, der ligger i de svenske skove og er drevet af det danske ægtepar bag restaurant Østergro i København, må ikke længere servere alkohol for sine gæster. Ejerne vil anke dommen. (Opdateret)

Mette Helbæk stiftede Stedsans i 2016 med sin mand Flemming Hansen. Ægteparret står også bag tagrestauranten Østergro i København og har leveret grøntsager til Noma. Foto: Miriam Dalsgaard

Melder trangen sig til et køligt glas hvidvin eller en økologisk øl, mens menuen fra Stedsans in the Woods indtages ved en sø i de svenske skove, kan ventetiden blive lang. Restauranten, der er drevet og stiftet af det danske ægtepar Flemming Hansen og Mette Helbæk, har nemlig fået frataget sin alkoholbevilling.

Det er netop blevet besluttet af den svenske forvaltningsdomstol, skriver Hallandsposten.

Allerede sidste år trak den svenske instans samhällsbyggnadsnämnden bevillingen tilbage, fordi selskabet bag restauranten, Stedsans AB, havde rod i økonomien, fremgår det. Ejerne haltede efter med indbetaling af skat og indlevering af årsregnskaber. Derudover var seneste bevilling til at servere alkohol givet i 2017 forud for en konkurs året efter åbningen af restauranten.

Ifølge Hallandsposten var der alt i alt "fejl og forsømmelser af så alvorlig karakter," at kommunen havde ret til at fratage bevillingen med øjeblikkelig virkning uden videre advarsler, som det ellers er kutyme, lyder det i dommen.

Restauranten, hvor det også er muligt at overnatte, havde i retssagen ønsket, at bevillingen blev givet tilbage mod, at man kun modtog en advarsel.

"Vi kan ikke drive Stedsans uden serveringstilladelse," siger Flemming Schiøtt Hansen til Hallandsposten.

Anker dom

I en skriftlig kommentar til FødevareWatch oplyser Flemming Hansen dog, at han godt kan drive restauranten videre uden alkoholbevilling. Faktisk legede han med den idé for flere år siden allerede:

"Jeg sagde faktisk for tre år siden, at jeg kunne forestille mig Stedsans udelukkende servere alkoholfrie drikke, når verden er klar til det. Måske er det nu. Maden på Stedsans er højvital, uraffineret og ikke sprøjtet, så på en måde vil det hænge bedre sammen," lyder det fra restaurantejeren.

Han og Mette Helbæk agter stadig at anke dommen.

"Vi kommer til at anke og håber på det bedste. Vi vidste, at et projekt som vores ville blive udfordrende med mange uforudsete faktorer. Men uden at gå i detaljer har det været ekstremt," skriver Flemming og fortsætter:

"Vi har kæmpet os tilbage, og jeg synes, vi har gjort det, der kræves for at have en sund virksomhed. Vi har positiv likviditet, positiv egenkapital og ingen økonomiske udeståender. Samtidig har vi fået en professionel, engageret bestyrelse," slutter han.

Ægteparret Mette Helbæk og Flemming Hansen grundlagde Stedsans in the Woods i 2016. Ægteparret står også bag tagrestauranten Østergro i København og har leveret grøntsager til Noma.

Opdateret 23. februar med uddybende kommentarer fra Flemming Hansen.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier