Frugt betalt af EU får elever til at vælge usunde snacks fra

324 skoler benyttede sig sidste år af en frugtordning, der er finansieret af EU-midler. (Opdateret)
Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

15 millioner æbler, pærer eller gulerødder blev sidste skoleår delt ud til skoleelever over hele landet som en del af skolefrugtordningen, der har eksisteret i ti år.

Ordningen får skoleelever til at spise mere frugt og grønt og færre usunde snacks, mens de er i skole. Det viser en ny evaluering fra Landbrugsstyrelsen, som er udarbejdet af konsulentvirksomheden Oxford Research.

Resultatet af evalueringen glæder fødevareminister Mogens Jensen (S).

"Det er vigtigt, at vores børn og unge får den rigtige kost, sunde madvaner og følger madpyramiden, og det bidrager ordningen til. Der er mange usunde fristelser, så det er vigtigt, at de sunde madvaner bliver en del af ens hverdag så tidligt som muligt. Ordningen har gennem ti år bidraget til, at børn får mere frisk frugt," siger han.

Evalueringen fremhæver, at det især er de børn, der kommer fra lavere socioøkonomiske kår, der har glæde af skolefrugten, fordi de får frugt og grønt oftere, end det ellers ville have været tilfældet.

"Ordningen her er en af de måder, hvor vi kan sikre, at det ikke er indkomsten, som afgør, hvorvidt man vælger det sunde alternativ nu og i fremtiden," siger Mogens Jensen. 

I alt benyttede 324 skoler sig af ordningen i seneste skoleår. Den er finansieret af EU-midler.

Dermed er det langtfra størstedelen af de danske skoler, der har ansøgt om tilskuddet, men alle skoler kan søge.

"Jeg så gerne, at der var mange flere skoler med. Jeg vil opfordre til, at flere skoler søger tilskuddet," siger Mogens Jensen.

Det er muligt at ansøge om frugtordning til næste skoleår i marts 2020.

Opdateret kl. 13:20 med flere citater fra Mogens Jensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter