Danske Bank om handelskrig: Begrænset delaftale mindsker risiko for eskalering

Der er fortsat et stykke vej, før uenighederne mellem de to lande for alvor kan ryddes af vejen, vurderer chefanalytiker hos Danske Bank
Foto: ERIC BARADAT/AFP / AFP
Foto: ERIC BARADAT/AFP / AFP
AF RITZAU FINANS

En delaftale i handelsstridighederne mellem USA og Kina mindsker på den korte bane risikoen for en eskalering af handelskrigen, men der er fortsat et stykke vej, før uenighederne mellem de to lande for alvor kan ryddes af vejen.

Sådan lyder vurderingen fra Jakob Ekholdt Christensen, der er chefanalytiker hos Danske Bank, efter at USA og Kina fredag indgik en mindre delaftale i handelskonflikten.

"Mens aftalen måske kan hjælpe til at styrke risikoappetitten yderligere på den korte bane, tvivler vi på, at den markant vil ændre udsigterne for den globale økonomi. Aftalen mindsker chancen for en eskalering af handelskrigen på den korte bane, hvilket er positivt for markederne," skriver han.

"Men aftalen er forholdsvis begrænset, og vi tror virksomheder og investorer vil afvente et klart signal fra især Trumps side om, at han ikke vil løbe fra aftalen, før de kaster sig ud i betydelige investeringer, der for alvor kan være med til at styrke den globale vækst," fortsætter han.

Fredag fortalte USA's præsident, Donald Trump, på et pressemøde i Washington D.C. med den kinesiske vicepremierminister, Liu He, at USA og Kina er meget tæt på at nå til enighed om en afslutning på den verserende handelskrig mellem de to lande.

Ifølge Trump er de to lande nået frem til en vigtig "fase et" i deres handelsforhandlinger. Den delvise aftale drejer sig om intellektuel ejendom, finanstjenester og store køb af landbrugsvarer.

På pressemødet fortalte den amerikanske præsident også, at det vil tage op til fem uger at få skrevet aftalen færdig.

"Det faktum, at aftalen først skal til at skrives ned, understreger, at den nok mere er af principiel karakter end en reel, gennemforhandlet aftale. Det efterlader da også en risiko for, at de to parter kan blive uenige igen om detaljerne i aftalen som kan føre til fornyet handelsuro," skriver Jakob Ekholdt Christensen.

"Mens præsident Trump udtalte sig relativt positivt om aftalen, var de kinesiske medier mere forbeholdne i deres udlægning, idet de advarede om ikke at blive for optimistiske om de fremtidige forhandlinger," fortsætter han.

Den næste runde af handelsforhandlinger starter ifølge Donald Trump, når aftalen fra første fase er underskrevet. Fredagens delaftale får dog ikke Danske Bank til at forvente, at en helt stor aftale falder på plads lige foreløbig.

"Vi er stadig skeptiske, i forhold til om de to sider virkelig kan rydde deres uenighed af vejen, når det kommer til de mere komplicerede stridspunkter som tvungen teknologioverførsler, kinesiske statssubsidier og så videre," skriver chefanalytikeren.

Danske Bank vurderer dog, at fredagens delaftale er et skridt på vejen, selv om det ikke for alvor er et vendepunkt i handelskonflikten.

Kinas samhandel med USA falder fortsat kraftigt USA og Kina indgår delvis handelsaftale Ny analyse: Dansk fødevareeksport fortsætter rekordkurs Udfordringer i udviklingsmarkeder ridser ingredienskæmpen fra Hørsholm 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter