Hakkebøffer, kødsovs og lammegryde skal ikke længere stå på menuen i københavnske børnehaver, i skolemaden eller i kommunens kantiner. Det forslår Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde fra Alternativet, skriver Politiken torsdag.
"Rødt kød har en massiv klimabelastning. Hvad man spiser derhjemme, står én frit for, men som kommune har vi et ansvar for at være ambitiøse i vores klimahandlinger. Derfor foreslår jeg, at vi tager det røde kød ud af måltiderne i kommunens institutioner," siger Franciska Rosenkilde til Politiken.
Helt konkret er det okse- og lammekød, der skal droppes. Forslaget omfatter ikke institutioner, hvor borgerne får al deres mad, eksempelvis plejehjem, botilbud eller mad til ældre i eget hjem, men kun de institutioner, hvor borgerne får 1-2 måltider om dagen.
Borgmesteren fremlægger sit forslag på mødet i Borgerrepræsentationen i aften som ændringsforslag til en stor måltidsstrategi. Strategien, som er blevet kaldt ambitiøs, har til mål at reducere klimaaftrykket fra kommunens fødevareindkøb med 25 pct. inden 2025. Og strategien har opbakning fra alle partier undtagen Dansk Folkeparti.
Men Franciska Rosenkilde vil gå endnu længere. Hun fremhæver, at det røde kød udgør 3 pct. af kommunens fødevareindkøb, men står for 45 pct. af den samlede CO2-udledning fra fødevarerne.
Er pasta med kødsovs og hakkebøf ikke en del af madkulturen, som børn skal smage?
"Det kan de smage derhjemme, og man kan også omvendt sige, at vores madkultur skal ændre sig. I gamle dage spiste man 2 frikadeller og 10 kartofler, mens det i dag er omvendt. Sådan ændrer vanerne sig i takt med samfundsudviklingen, og i dag står vi over for en massiv udfordring med klimaet, hvor fødevarerne spiller en stor rolle, og så har vi et politisk ansvar for at påvirke madvanerne og uddanne den næste generation til at leve bæredygtigt," siger Franciska Rosenkilde til Politiken.
(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Politiken)
Arla og Danish Crowns klimamærker er i modvind
Oksekødsrapport: Betalt forskning har vildledt os før
Institutleder tager ansvar for kritiseret kødrapport