Flere store virksomheder dropper udskældte palmeolieleverandører

Nestlé, Kellogg og Mars arbejder ikke længere sammen med leverandører af palmeolie, som har ryddet regnskov i Sydøstasien.
Foto: Pierre Albouy/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Pierre Albouy/Reuters/Ritzau Scanpix
AF VIDENSKAB.DK FORMIDLET AF RITZAU

Nestlé, Cargill, Mondelez, Colgate-Palmolive, L’Oreal, Kellogg og Mars har alle forpligtet sig til ikke at købe palmeolie, som har medført rydning af regnskov.

Alligevel købte de alle sammen palmeolie fra producenter i Indonesien, som har fældet skoven i år (2019). Det viser efterforskning fra den anerkendte, amerikanske NGO Chain Reaction Research og fra Greenpeace, skriver Videnskab.dk.

Efter Videnskab.dk’s henvendelse har Nestlé, Cargill og Mars kontaktet deres underleverandører og afbrudt samarbejdet med de firmaer, som har ryddet regnskov i år.

For mange af disse multinationale firmaer er det 10 år siden, de forpligtede sig til ikke at bruge palmeolie, som har medført skovrydning.

Alligevel bliver regnskoven i Sydøstasien stadig ryddet for at dyrke palmer, hvis billige og langtidsholdbare olie ender i Mars-barer, tandpasta, makeup, cornflakes, Kit Kats og svinefoder fra netop disse firmaer.

Trods stigende fokus på bevarelse af Jordens regnskove fra både regeringer, virksomheder og NGO'er har skovrydningen været stabil siden 2001, viser forskning udgivet i Science.

"At stort set alle de største importører stadig står på en liste over firmaer med problemer i værdikæderne på trods af ti års arbejde vidner om, at det ikke har førsteprioritet for disse multinationale firmaer," mener professor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Ida Theilade fra København Universitet, ifølge Videnskab.dk.

Hun forsker i bevarelse af tropiske regnskove.

Fødevarevirksomheder suspenderer producenter

Både Mars og Cargill har nu suspenderet samarbejdet med de palmeolieproducenter, som ifølge Chain Reaction Research fortsat ryddede regnskoven i 2019. Nestlé har suspenderet to af leverandørerne og skriver:

"I forhold til de firmaer, du nævner i din mail, så har vi gennemgået vores sporbarhedsinformation og kontaktet vores direkte leverandører for at verificere linket til vores forsyningskæde. Fra dags dato kan vi bekræfte, at vores direkte leverandører er holdt op med at købe fra Mulia Sawit Agro Lestari Group og Tunas Baru Lampung."

Ifølge Ida Theilade, er det et godt tiltag men:

"De burde slet ikke have købt fra dem i første omgang. Det er jo meningen, at de skal sikre, at skovrydning slet ikke finder sted. De burde selv holde øje og undersøge deres leverandører, inden de begynder at købe fra dem," siger Ida Theilade.

I Peputra Group, som også leverer til Nestlé, har flere underfirmaer i gruppen ryddet regnskoven. Nestlé skriver:
"Vi skal bruge et mere specifikt navn for at undersøge Peputra Group, da den går igen i mange firmanavne."

Videnskab.dk har opfordret Nestlé til at kontakte Chain Reaction Research for at få navnet.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Videnskab.dk.)

Svenske aktører dropper palmeolie

Britisk dagligvarekæde dropper palmeolie i egne produkter

Mondelēz ekskluderer 12 leverandører af palmeolie 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter