FødevareWatch

Amanda Seafoods bliver 20 procent større efter Glyngøre-opkøb

Den frederikshavnske fiskevirksomhed Amanda Seafoods har købt varemærket Glyngøre fra Orkla Foods Danmark. "Et perfekt strategisk match," siger Amanda Seafoods-direktøren, der kan se frem til at komme ind i en ny kategori.

Jesper Kold Sørensen kan endnu en gang glæde sig over et opkøb er kommet i nettet. Foto: PR / Amanda Seafood

Amanda Seafoods har endnu en gang held i sin opkøbsjagt. Denne gang er det silde- og tunfiskemærket Glyngøre, som bliver fanget i porteføljen, efter Orkla Foods Danmark sælger varemærket til Frederikshavn-virksomheden.

For Amanda Seafoods betyder opkøbet, at forretningen med konservesfisk i Frederikshavn vokser med omkring 20 pct., ifølge adm. direktør Jesper Kold Sørensen. Opkøbet kommer blot to måneder efter, at Amanda Seafoods købte Bornholms, der bl.a. producerer torskerogn.

"Nu har vi samlet en række af de allerstærkeste klassiske varemærker indenfor seafood. Med så mange stærke heste bag vognen har vi for alvor muligheden for at genskabe et positivt fokus på fisk- og fiskekonserves. Vi når op på et helt nyt niveau, og vi glæder os utrolig meget til at bygge et kraftcenter op med produktudvikling, konceptudvikling og innovation," siger Jesper Kold Sørensen.

Med opkøbet styrker selskabet samtidig sin tilstedeværelse indenfor tunkategorien, som Amanda Seafoods nu dækker "rigtig godt", ifølge direktøren.

"Glyngøre er super stærke på tun og danskernes foretrukne tun gennem mange år. Det er et område, hvor vi ikke har haft samme hul igennem til forbrugerne som Glyngøre, men det får vi så nu," siger Jesper Kold Sørensen.

Glyngøres næststørste forretning er sild, som bliver en ny kategori for Amanda Seafoods.

"Amanda Seafoods har tidligere produceret sild på glas dengang fabrikken lå i Kerteminde, men har ikke gjort det i 12-14 år. Vi ser Glyngøre som det absolut stærkeste varemærke i den kategori, så det bliver et rigtig spændende comeback, vi glæder os til at skulle arbejde med," siger han.

Et perfekt match

Jesper Kold Sørensen fortæller, at Amanda Seafoods længe har haft et godt øje til Glyngøre, og derfor fandt parterne hurtigt hinanden.

"Orkla, der jo huser rigtig mange varemærker og en bred kategori, har foretaget nogle strategiske beslutninger ved at vælge at træde ud af køl og seafood. Og det er et perfekt strategisk match over mod os, som lever og ånder for seafood," siger han.

Prisen på handlen er fortrolig; Jesper Kold Sørensen betegner den som "rimelig."

doc76217tby7nr51995jb9.jpg
Foto: Amanda Seafood

"Selvfølgelig har der været forhandlinger, men ret hurtigt var vi på samme skive i forhold til både interesser og pris," fortæller direktøren, der har stået ved roret siden 2008.

Amanda Seafoods overtager i første omgang de aftaler, som Glyngøre har med forskellige leverandører. Sildeprodukterne fra Glyngøre bliver produceret i Kungshamn i Sverige gennem Abba Seafoods, som er ejet af Orkla.

"Det vil vi også fortsætte med at gøre, indtil vi finder ud af, hvordan vi evt. selv kan arbejde med sild. Vi kommer først til at kigge på alternative løsninger for at fusionere produktionen i fase to eller tre," forklarer Jesper Kold Sørensen.

Tunprodukterne bliver leveret gennem udenlandske partnere, og sådan vil det fortsætte med at være. Amanda Seafoods vil altså ikke komme til at producere tun selv, påpeger direktøren.

Flere opkøb på vej efter pause

Generelt er branchen præget af konsolidering, og Jesper Kold Sørensen pointerer, at Amanda Seafoods heller ikke er færdig med at købe op.

"Lige nu og her trækker vi lige vejret, og så skal vi have det til at fungere, både med Bornholms og Glyngøre. Jeg tror, at vi er lidt mere tålmodige nu. Men det bliver ikke det sidste opkøb," siger direktøren, der forestiller sig, at Glyngøre dog sandsynligvis bliver sidste opkøb i år.

Med Glyngøre i nettet hæver Amanda Seafoods sin markedsandel til 22-24 pct. i konserveskategorien. Før opkøbet lå andelen på omkring 15 pct., hvis man inkluderer Bornholms. Amanda Seafoods har en ambition om at komme op og ramme 40 pct.

Amanda Seafoods overtager kundeaktiviteterne fra Glyngøre i september, mens Bornholms' produktion bliver rykket fra Nexø til Frederikshavn til august. Amanda Seafoods blev grundlagt i 1916 og er siden januar 2017 ejet af den norske seafood koncern Insula.

Amanda Seafoods køber Glyngøre

Frasalg fører til lukning på Bornholm: "Alternativet var måske at begge fabrikker var havnet i Østeuropa"

Amanda Seafoods køber endnu en gang op

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier