FødevareWatch

Lammefjorden risikerer at løbe tør for gulerødder

Sammenlægninger af landbrug truer Lammefjordens populære gulerodsproduktion.

Foto: POLFOTO

Lammefjorden risikerer at løbe tør for de meget populære gulerødder, som endda har opnået EU’s særlige BGB-mærke - begrænsede geografiske beskyttelse.

"De sidste 15 år har vi på Lammefjorden set flere sammenlægninger af de små landbrug. De nye generationer, som opkøber de små steder på 20-30 hektarer, har ofte hverken tradition for eller lyst til at dyrke gulerødder. Så de vælger i stedet at dyrke kartofler eller korn, som de får en bedre pris for," siger Peter Thane, Gulerodsgruppen A/S.

Det er ikke, fordi der ikke kan sælges Lammefjordsgulerødder. Da Peter Thane kom til Lammefjorden for 22 år siden, producerede man 4000 tons gulerødder. I dag produceres der 9000 tons af de sunde rødder. Men der mangler jord at dyrke dem på.

"Problemet er også, at gulerødder er blevet en discountvare. Et kilo gulerødder ude i supermarkederne koster det samme, som det gjorde for 10-15 år siden. Gulerødder bliver ikke regnet for noget. Det er indkøberne i de store supermarkedskæder, som styrer markedet, og billige gulerødder bruges til at lokke kunderne ind i butikken - på samme måde, som letmælk gør," siger Peter Thane.

Han fortæller, at han importerer gulerødder fra Jylland, som pakkes til discountsalg på pakkeriet i Fårevejle.

"Det er da brandærgerligt, at vi på fjorden er nødt til at købe gulerødder fra Jylland," siger Peter Thane.

Han håber, at en stigning i priserne på gulerødder kan få flere landmænd på Lammefjorden til at dyrke gulerødder.

"Men det kan blive svært. Vil man som landmand helst høste korn i en airkonditioneret mejetærsker i august eller skifte afgrøde og stå i pladder til knæene og høste gulerødder i efteråret?" siger Peter Thane.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Nordvestnyt.

Gulerødder er blevet for lange til poserne

Stor dansk rodfrugtproducent vil ind i Østrig og Schweiz

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier