Kræseposer med kage og chokolade skal få ældre til at spise mere

Kræseposerne er en del af projektet "Fristelser i øjenhøjde", som sætter fokus på ældre borgere i eget hjem, som ikke tager nok på i vægt.
Foto: Barry Callebaut/ PR
Foto: Barry Callebaut/ PR
Tophistorie fra DR distribueret af Ritzau.

Mere livskvalitet til de ældre gennem dagens måltider.

Det er formålet med forskningsprojektet "Fristelser i øjenhøjde", som i dag gør sit indtog i Middelfart Kommune.

Omkring halvdelen af alle ældre har problemer med at spise nok i løbet af dagen, og det er problematisk, fortæller Kirsten Færgeman, der er projektleder i Elbokøkkenet, som afvikler "Fristelser i øjenhøjde".

"Når man ikke spiser nok som ældre, så taber man sin funktionsevne, og det betyder evnen til at kunne komme op af stolen eller op ad trapper," forklarer hun til DR Fyn.

I Middelfart Kommune forsøger man at løse problemet med såkaldte kræseposer til de ældre borgere, der i forvejen er visiteret til at få mad leveret i hjemmet af kommunen.

50 borgere får to gange om ugen udleveret en kræsepose med små mellemmåltider som for eksempel en drikkeyoghurt, små stykker chokolade og saltkiks.

En hjælp til appetitten

Susanne Frost er en af de borgere, der modtager kræseposerne, og hun er glad for de små mellemmåltider.

"Jeg blev meget positivt overrasket over det, fordi jeg har svært ved at spise store måltider - altså de tre gængse måltider i løbet af dagen - fordi jeg ikke har nogen appetit. Det var utrolig indbydende for mig at se, at der var små portioner af det hele," fortæller hun til DR Fyn.

Efter 14 dages indlæggelse på hospitalet på grund af en operation af ny hofte havde Susanne Frost mistet sin normale appetit.

Hun er overbevist om, at kræseposerne kan være med til at få appetitten tilbage.

"Jeg tror, det kan hjælpe mig til, at jeg langsomt vænner mig til at spise og får lidt appetit, så jeg kan se frem til hovedmåltiderne. Det vil helt klart give mig mere lyst og energi til at spise mere mad," forventer jeg.

Spændt på at se resultatet

I forskningsprojektet med kræseposerne måler man helt konkret på udviklingen i borgernes vægt, BMI og muskelmasse, hvor det særligt er muskelmassen, som er interessant.

"Vi er spændt på, om den forandrer sig. Man kunne jo håbe på, at det giver noget energi at få lidt mere at spise i løbet af dagen, så de måske kommer til at bevæge sig mere, fortæller den ledende forsker i projektet," Lena Bindesbøl, til DR Fyn.

Projektet "Fristelser i øjenhøjde" er også en indsats, som kører i Kolding, Haderslev og Fredericia kommuner.

Projektet startede i december 2017 og varer til og med juni 2020.

Landbruget bliver gråt i toppen

Handel på nettet er blevet et hit hos ældre 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også