Greenpeace kritiserer regeringen og Arla forud for fødevaretopmøde

Arla har haft for stor indflydelse i planlægningen af regeringens internationale topmøde World Food Summit, mener Greenpeace.
Foto: Ida Gaunø
Foto: Ida Gaunø

Regeringen åbner torsdag fødevaretopmødet World Food Summit, og her har mejeriselskabet Arla haft en alt for stor indflydelse i at præge programmet. Det mener miljøorganisationen Greenpeace, der har fået aktindsigt i kommunikationen mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Arla op til mødet.

Det skriver Politiken.

Af mailudvekslingen, som er foregået over foråret og sommeren, fremgår det blandt andet, at Arla har haft mulighed for at udpege relevante ministre, der skal inviteres til topmødet.

Både Arla og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen afviser kritikken. Sidstnævnte siger, at han gerne vil have input fra danske virksomheder og de interessenter, som er en del af den dagsorden, og at han er helt klar over motiverne.

Ifølge adjunkt på CBS Anton Grau Larsen, der forsker i samfundets elite, er det ikke overraskende, at ministeriets og Arlas interesser synes "at smelte sammen" i denne sag.

"Formuleringerne i mailene viser jo, at ministeriet ser sig selv som nogen, der gerne vil gøre Arla en tjeneste. Det interessante er, at det er så direkte, umaskeret og ligetil," siger han til Politiken.

I en mail til FødevareWatch uddbyder Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace, sit synspunkt:

"Det er problematisk, at regeringen tilsyneladende vil bruge topmødet som platform for dansk produktion og eksport af blandt andet kød- og mejerivarer, når man rettere burde adressere produktionens store miljø- og klimaaftryk. Der tegner sig et billede af, at regeringen muligvis ønsker at bidrage til at løse verdens fødevareudfordringer, men samtidig vil fastholde og fremme den alt for høje, ubæredygtige eksport af kød og mejeriprodukter. Dermed står Danmarks værtskab desværre tilbage som lidt af en farce," skriver han.

Flere ministre klar til dansk fødevaretopmøde

Konsulenthus: Globalt milliardpotentiale i madspild

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også