FødevareWatch

Greenpeace kritiserer regeringen og Arla forud for fødevaretopmøde

Arla har haft for stor indflydelse i planlægningen af regeringens internationale topmøde World Food Summit, mener Greenpeace.

Foto: Ida Gaunø

Regeringen åbner torsdag fødevaretopmødet World Food Summit, og her har mejeriselskabet Arla haft en alt for stor indflydelse i at præge programmet. Det mener miljøorganisationen Greenpeace, der har fået aktindsigt i kommunikationen mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Arla op til mødet.

Det skriver Politiken.

Af mailudvekslingen, som er foregået over foråret og sommeren, fremgår det blandt andet, at Arla har haft mulighed for at udpege relevante ministre, der skal inviteres til topmødet.

Både Arla og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen afviser kritikken. Sidstnævnte siger, at han gerne vil have input fra danske virksomheder og de interessenter, som er en del af den dagsorden, og at han er helt klar over motiverne.

Ifølge adjunkt på CBS Anton Grau Larsen, der forsker i samfundets elite, er det ikke overraskende, at ministeriets og Arlas interesser synes "at smelte sammen" i denne sag.

"Formuleringerne i mailene viser jo, at ministeriet ser sig selv som nogen, der gerne vil gøre Arla en tjeneste. Det interessante er, at det er så direkte, umaskeret og ligetil," siger han til Politiken.

I en mail til FødevareWatch uddbyder Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace, sit synspunkt:

"Det er problematisk, at regeringen tilsyneladende vil bruge topmødet som platform for dansk produktion og eksport af blandt andet kød- og mejerivarer, når man rettere burde adressere produktionens store miljø- og klimaaftryk. Der tegner sig et billede af, at regeringen muligvis ønsker at bidrage til at løse verdens fødevareudfordringer, men samtidig vil fastholde og fremme den alt for høje, ubæredygtige eksport af kød og mejeriprodukter. Dermed står Danmarks værtskab desværre tilbage som lidt af en farce," skriver han.

Flere ministre klar til dansk fødevaretopmøde

Konsulenthus: Globalt milliardpotentiale i madspild

Mere fra FødevareWatch

Palsgaard får lov til at fyre med LPG

En række virksomheder har ansøgt Miljøstyrelsen om lov til at bruge andre energiformer i deres produktion. Styrelsen har nikket til ingrediensvirksomhedens Palsgaards ansøgning.

Daloon klar til langt sejt træk på indtjeningen

Der er for første gang i flere år overskud i forårsrulleselskabet. Nu skal der fokus på at skabe mere værdi og erobre marked indenfor blandt andet foodservice, lyder meldingen fra Daloon-direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier