FødevareWatch

Norske forskere afdækker ulovligt fiskeri for hundreder af millioner

Der eksporteres tilsyneladende flere fisk fra Norge, end der landes i havnene. Det fremgik af oplysninger fra norske forskere på en fiskerimesse i Trondheim tirsdag.

Foto: Gregers Tycho/Polfoto

For første gang har norske forskere undersøgt påstandene om omfattende ulovlig norsk fiskeeksport i form af, at erhvervet eksporterer langt mere end de fangstal, som fiskerne indrapporterer til myndighederne, skriver den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv.

"Det går tilsyneladende flere fisk ud af Norge, end der kommer ind over kajkanten. Ting tyder på, at der eksporteres og forbruges flere fisk, end fiskerierhvervet rapporterer. Spørgsmålet er ikke, om der foregår ulovligt fiskeri, men hvor stort det er," sagde forskeren Patrick Sørdahl fra Norges madforskningsinstitut, Nofima, på en fiskerimesse i Trondheim tirsdag. Insituttetet fremlægger resultaterne af en større undersøgelse i en rapport til efteråret.

Mistanken om ulovligt fiskeri er bestyrket af flere rapporter i de senere år, skriver avisen. Og og en af dem, der længe har advaret om misforholdene mellem input og output, er fiskeindkøber Steinar Eliassen:

"Det er ikke raketforskning. Det, der overrasker mig, er, at ingen har forsket i det før," siger han til Dagens Næringsliv. Han anslår, at det ulovlige torskefiskeri er på over en milliard norske kroner om året. Og det kan dreje sig om op til 1,5 mia. norske kroner.

Bragende godt halvår for norsk fiskeeksport

Heftigt 2017 sætter markante spor i voksende Hirtshals-koncern

Danske fiskere glæder sig over fiskeriaftale mellem EU og Norge 

Mere fra FødevareWatch

Sommertid på FødevareWatch

I de kommende fem uger udkommer FødevareWatch med ét dagligt nyhedsbrev, hvor vi løbende vil bringe nyheder fra branchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier