Minister vil sende tarmbakterie til tælling

Ny handlingsplan skal reducere forekomsten af bakterien campylobacter i kyllingeflokke for dermed at skrue ned på risikoen for, at forbrugerne bliver syge af bakterien.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En ny handlingsplan fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen skal sætte campylobacterbakterien under pres og reducere antallet af smittede forbrugere med fem pct. om året.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra ministeriet.

I alt er der over de næste fire år afsat 10 mio., kr. til arbejdet, som kommer fra start i en arbejdsgruppe bestående af forskere, fjerkræbranche og myndigheder, der sammen skal studere smittevejene.

Blandt andet skal det undersøges, hvordan man kan reducere forekomsten af bakterien i udegående kyllingeflokke. Endvidere skal det afdækkes, om også oksekød og jordbær kan være smittekilder, sådan som foreløbige resultater tyder på. 

"I Danmark har vi formået at samle myndigheder, erhverv og forskere og sammen fået has på en genstridig bakterie som salmonella i både danske æg og dansk kyllingekød, så vi er forpligtede til at kaste de samme gode kræfter ind i kampen mod campylobacter. Også selvom smittevejene er langt mere komplekse, og løsningerne ikke ligger lige for. Jeg gør mig ingen illusioner om, at en bakterie som campylobacter, der findes i naturen, fuldstændig kan fjernes fra dansk fjerkræproduktion, men vi kan reducere antallet af smittede," udtaler Esben Lunde Larsen.

Antallet af kyllingefarme, der har campylobacter, er i de senere år faldet fra godt 28 pct. i 2014 til knap 18 pct. i 2017. Antallet af smittede danskere har i samme periode været nogenlunde stabilt, blandt andet fordi en stor del af smitten kommer med hjem, når danskere har været på ferie i udlandet.

Handlingsplanen for campylobacter i slagtekyllinger, fødevarer og det omgivende miljø er udarbejdet af en styregruppe med repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, FødevareDanmark, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen. Handlingsplanen trådte i kraft i januar 2018 og løber til og med 2021.

Det overordnede mål i handlingsplanen er, at der hvert år skal være 5 pct. færre sygdomstilfælde, som skyldes campylobacter.

Esben Lunde: Eksport er altafgørende afsæt til kommende forhandlinger om fødevareforlig

Løgismose tilbagekalder kylling med diarrébakterie

Champignon-selskab leverer bedste resultat i flere år uden at vide hvordan

Fundet: Synderen der gav 400 danskere diarré

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også