FødevareWatch

Pengene fosser ud af isfirma: Tager turnaround i ét hug

Isvirksomheden Is & Co er i gang med en turnaround efter tre års underskud. Ny direktør har startet året med at lukke de dele af forretningen, der har tynget resultaterne mest.

Foto: MARTIN BUBANDT/POLFOTO/ARKIV

Siden 2014 har det været mere end svært for den Hellerup-baserede isvirksomhed Is & Co at holde tal og økonomi i et stabilt leje.

Dårligt vejr har som i resten af isbranchen stor betydning for, hvordan regnskabsårene er endt, men efter sidste års rekordstore underskud på 3,3 mio. kr. før skat, skal bøtten nu for alvor vendes på hovedet.

Det forklarer direktør Philip Sager, der er hentet ind for at vende den negative udvikling, som er eskaleret siden man samlede ismærkerne Svaneke Is og Gio Is under den fælles paraply Is & Co.

"Vi vil meget gerne have at vores næste budgetår, der starter lige her om lidt, bliver vendepunktet, hvor det begynder at være en forretning, der også kaster penge af sig til investorerne," siger Philip Sager, der i første omgang vil skære de forretningselementer fra, der ikke fungerer.

Det er blandt andet meget store nedskrivninger, en våd sommer og for dårlig cafédrift, der har slået isforretningen så langt tilbage, forklarer Philip Sager.

"Det er jo opkøbet af forskellige virksomheder, hvor vi overtager nogle forskellige ting, som reelt set ikke var så gode, blandt andet nogle meget, meget store lagernedskrivninger, og vi har også måtte udskifte noget materiel, og det er noget dyrt isenkram at arbejde med isfabrik og mejeri," siger han.

Millionunderskud markerer ny begyndelse

I 2014/15 gik man fra en bruttofortjeneste på 2,2 mio. kr. i 2013/14 til et tab på 0,5 mio. kr. i 2015/16, som i år har arbejdet sig længere ned til et bruttotab på 0,6 mio. kr. Ifølge direktøren er det konsekvensen, man har været nødt til at tage for at begynde på en frisk.  

"I forbindelse med den her turnaround, tegner vi en stor streg i sandet og så tager vi det i et hug, så det er det, der ligger bag resultatet," siger Philip Sager til Fødevarewatch, netop som han har lagt sidste hånd på strategien for det kommende regnskabsår.

Ejerkredsen i form af den familieejede sjællandske koncern IBL Group med Ivan Bjern-Larsen i spidsen skød sidste år ny kapital ind i Is & Co, og ifølge Philip Sager er både bestyrelse og ejerkredsen fortsat tålmodige. Han understreger dog, at alt har en ende, og forklarer videre at resultatet er nødt til at pege i den rigtige retning næste år. 

"Om det så ender med, at vi har helt sorte tal, det er ikke så afgørende næste år. Det er tendenserne, der er det vigtige, men det skal ske indenfor en meget meget kort årrække, at vi begynder at kaste noget tilbage igen," siger Philip Sager.

Lukker tre isbutikker

Ifølge direktøren har man allerede nu lukket de tre caféer ned, der tyngede underskuddet mest. To i Rødovrecentret og en i Amagercentret.

"Det er et miks af mange forskellige ting, dels er det cafédriften, som vi ikke har formået at gøre specielt lukrativ. Så der har vi nok måtte erkende, at vores centerstrategi ikke er den lange vej frem," siger Philip Sager.

Tilbage står de forretningsdele, direktøren kan se en fremtid i.

Det drejer sig om, isforretningen Svaneke Is og engrosforretningen Gio Is, hvorfra Is & Co genererer det meste af indtjeningen, og så er der det seneste skud på stammen -  en vegansk isvariant under mærket All Good. Ifølge direktøren har den et potentiale, der er større end først forventet.  

"I første omgang var det kun tiltænkt supermarkedssektoren til hjemmeforbrug, men så så vi stor interesse fra nogle af de store grossister og cash & carry. Det har taget rigtig godt fat, så allerede her efter halvanden måneds virke kan vi se, at det ser fornuftigt ud," siger Philip Sager.  

Dansk is-branche mærket af elendig sommer

Flødeis sikrer brødrepar ny milliongevinst

Juicorganic får rigmand i ejerkredsen

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier