Kun 11 ud af de i alt 26 danske Michelin-restauranter har tegnet en overenskomst for at sikre ordnede arbejdsvilkår. Det skriver Fagbladet 3F.
Det ærgrer formand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, Tina Møller Madsen.
"Vi vil selvfølgelig gerne sige tillykke med stjernerne, men vi så gerne, at flertallet havde overenskomst, da det betyder ordnede forhold, siger hun.
"Især nu, hvor restauranterne begynder at give overskud, kunne det være en idé at give ordnede forhold til sine medarbejdere."
Kunsten at lave mad i Michelin-klasse er nemlig begyndt at blive en bæredygtig forretning i Danmark.
En af de Michelin-restauranter, der har overenskomst, er Kokkeriet i København. Her beholder restauranten sin ene stjerne – på trods af, at man i år har skiftet køkkenchef. Og her ser den glade ejer Sammy Saif ingen modsætning mellem at lave gourmetmad i verdensklasse og have overenskomst:
"Uden at overdrive vil jeg påstå, at det faktisk gør det lettere," siger han.
"Hvis man tager udgangspunkt i sit personale og tager sig godt af dem uanset deres niveau og stilling, så har man først sikret sit hold, og så bliver alting lettere derfra. Jeg går ud fra, at det er den næste nye bølge, der er på vej: At de Michelin-restauranter, der har ry for at behandle sine kokke og tjenere dårligt får ændret på det."
Kokkeriet fik forhandlet sin overenskomst på plads for en håndfuld år siden. Og i dag mener han, at han kan mærke forskellen på antallet af ansøgninger, Kokkeriet får, imens resten af branchen taler om mangel på kokke og tjenere, mener han.
"Der er faktisk flere, end man lige tror, der går op i det."
Her er alle årets danske michelinstjerner
To danske restauranter får deres første michelinstjerne
Michelinguiden giver travle borde på restauranterne
Under halvdelen af Michelin-restauranterne har overenskomst