Mikromejerier er på vej frem

Mikromejerier med specialoste skyder frem på Sjælland, og nu vil et nyt forsøge sig med produkter lavet på gedemælk.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten
Af Fr.Borg Amts Avis

Først var det mikrobryggerier, der gik deres sejrsgang. Nu er turen kommet til mikromejerier. Gennem de seneste år er der kommet flere små mejerier med specialoste på Sjælland - og nu er der udsigt til endnu et. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Tothaven besøgsgård ved Hundested har fået en kvart million kr. fra de såkaldte LAG-midler til at omdanne en længe til mikromejeri. Her skal der fortrinsvis laves ost og is af gedemælk. Tothaven regner med at skulle producere fødevarer af 25 liter gedemælk om dagen.

"Gedemælk er ved at blive meget populært," fortæller Pernille Feilberg fra Tothaven.

"Sundhedsmæssigt foretrækker nogen det, fordi det er lettere at fordøje."

Mikromejerier og specialoste er på vej frem i udlandet og nu altså på vej til Danmark.

"Vi ser tendensen i Sydeuropa, hvor ostehåndværket har fået en renæssance i langt højere grad end herhjemme. Og vi håber og tror, det er på vej her også," siger agronom Henrik Sønksen fra konsulentvirksomheden inden for fødevarer, Viventes, der har lavet et projekt om dansk ostehåndværk.

Oste fra mikromejerier bliver typisk dyrere end dem fra supermarkedets kølediske.

"Engang kunne ingen forstå, de skulle give 35 kroner for en øl fra et mikrobryggeri. Det sætter ingen jo spørgsmålstegn ved i dag."

Nordsjælland fik sit første mikromejeri i Humlebæk sidste år. LAG-midlerne kommer fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter samt EU.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Fr.Borg Amts Avis).

Iværksætter på trapperne med gedeis fra Ærø 

Fødevareminister jubler over Arlas danske investeringslyst 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også