Konklusion på ølfestival: Her er fremtidens øl

Årets ølfestival satte igen rekord. Over 1200 forskellige øl var til stede, men hvad er det nye inden for øl, og hvad kan vi forvente os at se i fremtiden på supermarkedshylderne?
Mere end 1.000 mennesker var samlet til ølfestival i Lokomotivværkstedet i København. | Foto: Sacha Sennov
Mere end 1.000 mennesker var samlet til ølfestival i Lokomotivværkstedet i København. | Foto: Sacha Sennov

Det er med et forvildet blik i øjnene, at en middelaldrende mand iført lyserød poloshirt står og kigger på øllisten til årets Ølfestival, der blev afholdt i den forgangne weekend.

"Her er over 1200 forskellige øl. Det kommer vi jo aldrig igennem," siger han og kigger med udspilede øjne til sin kammerat med et udtryk, der både signalerer glæde og frygt på en og samme tid.

På mange måder er De Danske Ølentusiasters årlige ølfestival mandens udfordring. For hvordan vælger man mellem skidt og kanel, og hvordan får man smagt på over 1200 forskellige øl?

Det gør man heller ikke, fastslår Cristian Andersen, som er en af arrangørerne bag festivitasen.

I et regulært orgie af øl og mandestemmer møder FødevareWatch ham på Ølfestivalen 2016 til en snak om nuværende og kommende øltrends - en snak om hvad dansker skal drikke i 2016 og de næste par år frem.

Den nye trend er...

Han mener den nye trend inden for øl i særliggrad er surt øl, også kendt som spontangæret øl, og øl med meget lidt humle:

"Hvis jeg skulle give et bud på, hvad der er årets store trend, så er det surt øl og øl uden humle," næsten råber Christian Andersen til trods for at afstanden til reporteren er et godt stykke under en meter.

Han råber ikke af uhøflighed, men fordi at støjniveauet fra de glade besøgende minut for minut stiger i takt med at væskerne hældes ud af de mange boders haner. Og rundt om i det store gamle lokomotivværksted på Vesterbro i København, hvor festivalen i år afholdes, ekkoer ordet "skål" konstant.

Christian Andersen mener, at grunden til, at den er på vej tilbage er, at tendensen med ny nordisk nu er på vej ind i øl-brygningen.

"Siden Carlsberg kom til omkring 1847 har den danske øl-tradition været præget af at kopiere udlandet. Særligt tysk og tjekkisk øl, hvor fx lager-øl kommer fra. Vi har aldrig groet meget humle i Danmark, og jeg tror, at mange af bryggerne nu går tilbage og prøver at finde en dansk øl," vurderer Christian Andersen.

Årets ølfestival satte igen rekord

Også indehaver af Rocket Brewing Company, Thomas Schøn, mener, at tendensen med den syrlige øl vil fortsætte i nogle år.

"Nu brygger jeg selvfølgelig selv blandt andet selv syrlig øl, så jeg er ikke helt upartisk," siger Thomas Schøn og fortsætter:

"Men det er en tendensm vi ser, at flere og flere bryggere begynder at lave surt øl. I den proces skal øllen ligge længere og lagre, og det gør den også dyr at lave. Men jeg er ikke i tvivl om, at der kommer mere. Bare kig rundt og se, hvor mange der har syrlige," siger Thomas Schøn og spejder rundt i Lokomotivværkstedet i København.

Læs mere om ølfestival i de kommende dage på FødevareWatch.

Herslev-brygger vinder ølpris

Øl-is kan blive nyt sommerhit

Humlepriser kan erstatte lys amerikaner med mørk belgier

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter