Små bryggerier: Carlsberg smadrer humlemarkedet

Priserne på økologisk humle sværmer mod himlen. Flere små økologiske mikrobryggere peger på, at giganterne på ølmarkedet står bag de høje priser. Markedet er simpelthen blevet støvsuget. Carlsberg afviser anklagen og peger på, at det skyldes landmændene.
Foto: PETER MYDSKE/POLFOTO/ARKIV
Foto: PETER MYDSKE/POLFOTO/ARKIV

Flere og flere danskere efterspørger økologiske fødevarer – også øl.

Det er ikke gået de store bryghuses næse forbi, og både Carlsberg og Royal Unibrew er for alvor gået ind på det økologiske ølmarked i 2015.

En positiv udvikling for de øko-orienterede forbrugere, men et problem for de små bryggerier. Det økologiske humlemarked har nemlig ikke været parat til den store stigning i efterspørgslen, og derfor er priserne galopperet af sted, fortæller de to små økologiske bryggerier Ørbæk Bryggeri og Herslev Bryghus til FødevareWatch.

”Prisstigningen skyldes helt sikkert også, at Carlsberg og Unibrew er kommet ind på markedet. Samtidig med det er mange af de andre store nordiske bryggerier også begyndt at sælge økologiske øl,” fortæller Allan Poulsen, som er brygmester hos Ørbæk Bryggeri.

Det fynske bryggeri har oplevet stigninger i prisen på den økologiske humle på langt over 100 pct., og det rammer bundlinjen, når man bruger flere tons om året.

Også hos det lille naturbryggeri Herslev Bryghus kan man mærker de store bryghuses ankomst på øko-markedet.

”Der er masser af økologisk korn, men økologisk humle er et problem, når de store spillere kommer ind på markedet. Producenterne kan ikke følge med. Det er allerede et ret stort problem at kunne skaffe nok økologisk humle i år,” siger direktøren for Herslev Bryghus, Tore Jørgensen.

Han fortæller, at man har set op mod en firedobling af prisen på økologisk humle. Bryggeriforeningen oplyser, at der har været en generelt stor prisstigning på humle, men at det særligt er priserne på den økologiske humle, som har taget et gevaldigt hop.

Carlsberg afviser anklagen

Hos Carlsberg er man uforstående over for anklagen. Pressechefen Kasper Elbjørn fortæller, at bryggerigiganten slet ikke har været på markedet længe nok til at være årsagen:

"Vi har også set en stigning i priserne på økologisk humle, men vores produktion er slet ikke stor nok til at have påvirket markedet. Der er en række mindre bryggerier, som er gået ind på det økologiske marked for at differentiere deres brands. Derudover er efterspørgslen i EU og Nordamerika for økologisk øl steget, og produktionen har simpelthen ikke været i stand til at følge med efterspørgslen. Det er derfor den samlede efterspørgsel, som er skyld i stigningerne, og ikke os alene."

Carlsbergs økologiske ufiltrerede øl Tuborg Rå blev pre-lanceret i sommeren 2014, hvor bryggeriet testede lysten til øllen på festivalerne Roskilde Festival og Northside. Den endelige lancering af øllen skete i sommeren 2015, hvor den røg ud på alle landets værtshuse, restauranter o.l.

Pressechefen mener ikke, at øllen kan have påvirket humlepriserne i 2015, fordi den ikke blev sendt på markedte før i sommers. Dog vedkender han, at indkøbene af råvarerne er sket før sommeren, og kan derfor ikke afvise, at det har influeret priserne.

Alt for mange om buddet

Fra 2009 til 2014 er antallet af mikrobryggerier i Europa steget fra 2.123 til 4.459, viser en opgørelse fra den europæiske brancheorganisation for bryggerier Brewers of Europe. Fordoblingen i antallet af mikrobryggerier er også med til at presse priserne, fortæller Allan Poulsen:

”Der er flere og flere mikrobryggerier, som har fået en serie af økologisk øl, og de skal jo også bruge humle.”

Ting tager tid

Begge bryggere forventer, at efterspørgslen fortsætter op og dermed vil priserne på økologisk humle også fortsætte med at stige ind i 2016.

Alle lagre er brugt op, og derfor regner man hos Ørbæk Bryggeri også med, at priserne i 2017 vil blive ramt. Ikke før 2018 tør man forvente et mere realistisk prisleje.

Selvom markedet vil stabiliseres på sigt, så vil det kommer til at tage tid.

”Bonden skal først plante marken, og det tager tid. Man kan ikke lave det om fra dag til dag - vi arbejder med hele år af gangen. Efterspørgslen skal være, der før der kommer et passende udbud af råvarer. En kornmark er større og bruges til andre produkter, så det er ikke et problem med økologisk malt,” forklarer Tore Jørgensen.

Han fremhæver, at humleplanten er en uhyre vanskelig plantesort at dyrke, særligt økologisk fordi den bliver langt mere udsat og sårbar over for plantesygdomme og svamp.

Carlsberg-direktør: Så meget vil økomarkedet vokse

Øko-salget buldrer i Carlsberg

Unibrew: Økologi kan vokse ud af nicherolle

Coop tror på firedoblet salg af økoøl

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter