FødevareWatch

Stædig sydafrikaner står i vejen for historisk ølfusion

Sabmillers sydafrikanske bestyrelsesformand har tidligere sagt nej til en fusion, der ville have skabt verdens største mineselskab.

Jan Du Plessis har været fungerede bestyrelsesformand i Sabmiller i lidt over et år, men blev først officielt valgt i juli. | Foto: PR/Sabmiller

AB Inbev og Sabmiller forhandler i disse dage bag lukkede døre om en ølfusion, der vil skabe verdens største bryggeri. Men en stædig sydafrikaner kan ende med at stå i vejen for den historiske handel.

Jan du Plessis, bestyrelsesformand i Sabmiller, er nemlig langt fra imponeret over de foreløbige bud fra konkurrenten. Og historien viser, at den 61-årige sydafrikaner ikke er bleg for at sige nej til en handel, selv om der er hundredvis af milliarder på bordet.

Foruden sin formandspost i Sabmiller sidder Jan Du Plessis i bestyrelsen i råvarekoncernen Rio Tinto. Her førte han sidste år an i en opsigtsvækkende afvisning af en fusion med Glencore, der ville have skabt verdens største mineselskab.

Det skete blandet andet med hjælp fra rådgivningsfirmaet Robey Warshaw, som den sydafrikanske bestyrelsesformand igen har hyret til at afværge fusionen med AB Inbev.

Situationen er imidlertid anderledes denne gang, skriver Bloomberg News. Da han vendte tommelfingeren ned til ægteskabet med Glencore havde han opbakning fra en enig bestyrelse i Rio Tinto. Det er langt fra tilfældet i Sabmiller, hvor den største aktionær, den amerikanske tobakskoncern, Altria støtter fusionen.

Derfor stemte Altrias tre bestyrelsesmedlemmer også for AB Inbevs seneste købstilbud på omkring 700 mia. kr. Tilbuddet blev dog afvist onsdag af de resterende 13 medlemmer af bestyrelsen, der blandt andet tæller den adm. direktør Alan Clark og repræsentanter fra den colombianske Santo Domingo-familie.

Ifølge Financial Times står og falder fusionen nu med, hvorvidt Ab Inbevs brasilianske topchef, Carlos Brito, kan overbevise sin sydafrikanske kollega, Jan Du Plessis, om det fornuftige i en handel, inden deadlinen udløber på næste onsdag. Brito fortæller dog til avisen, at han er skuffet over den hidtidige dialog, mens Du Plessis tirsdag udtalte, at han mener, at AB Inbev undervurderer Sabmillers værdi.

Afgørelsen nærmer sig: Så stor bliver verdens største bryggeri-fusion

Carlsberg-topchef tager udsigt til storfusion af rivaler helt køligt

Sabmiller: AB Inbevs tilbud er alt for lavt

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier