Minister: Kina underskriver måske maltbyg-ordning allerede i marts

Årelangt arbejde for ny protokol om maltbyg, der bruges i ølproduktion, kan være på vej til afklaring, melder fødevareminister Jacob Jensen på generalforsamling.
Ifølge fødevareminister Jacob Jensen (V) venter snarligt afklaring om protokol om maltbyg, hvilket kan være nøglen "til mere smidig handel" med kinesiske samarbejdspartnere. | Foto: Jens Dresling
Ifølge fødevareminister Jacob Jensen (V) venter snarligt afklaring om protokol om maltbyg, hvilket kan være nøglen "til mere smidig handel" med kinesiske samarbejdspartnere. | Foto: Jens Dresling

”En nøgle til mere smidig handel med vores kinesiske samarbejdspartnere.”.

Sådan betegner fødevare- og landbrugsminister Jacob Jensen (V) selv den aftale om en revideret protokol for samhandel med maltbyg, der de seneste år har ligget stort set færdig til underskrivelse på den kinesiske regerings skrivebord. 

Men nu kan der være et afgørende gennembrud på vej, meldte fødevareministeren fredag til den forsamlede grovvare- og foderbranche i brancheforeningen Dakofo på generalforsamling på Børsen i København.

”Det er trukket i langdrag. Men vi forventer, at der kan komme en afklaring snart, måske allerede senere i denne måned,” lød det fra ministeren.

En aftale, som allerede i 2019 blev udnævnt af Dakofo-direktør Asbjørn Børsting til at have store perspektiver. Kina er et af verdens største importlande af maltbyg. Tilbage i 2019 lød det, at Kina årligt importerede omkring 7 mio. tons maltbyg, dengang især fra Frankrig.

Dengang var Dakofo på charmeoffensiv i Beijing med formålet at skabe et gennembrud i det, der blev kaldt ”inden for overskuelig fremtid”.

Maltgigant styrer gennem usikker tid: Mere forsigtighed hos kunderne

Landbrugsministeren erkendte fredag, at det ikke er helt nemt.

”I november rejste jeg til Beijing for, at vi i fællesskab kunne se på, hvordan vi kunne få underskrevet den protokol, der stort set var klar. Men allerede før vi kom derud, meldte kineserne om tekniske udeståender i aftaleteksten. Vi skulle lede lidt efter teknikaliteterne, men det var meldingen,” sagde han og redegjorde, at der siden er blevet arbejdet på at rydde disse af vejen.

”Vi arbejder fortsat målrettet på at få aftalen i hus,” lød det fra ministeren, der også konstaterede:

”Det er ikke bare et juridisk dokument, den repræsenterer samtidig en nøgle til at skabe en mere smidig handel med vores kinesiske samarbejdspartnere, hvor god dialog reducerer risikoen for afvisninger af store partier maltbyg.”

(Denne artikel er leveret af FødevareWatchs søstermedie, AgriWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også